Preminuo Pero Kvesić, književnik, scenarista i novinar 1Foro: Snimak ekrana

U Zagrebu je preminuo hrvatski novinar, pisac, scenarista i filmski stvaralac Pero Kvesić, juče, u 74. godini.

Hrvatski književnik umro je nakon teške bolesti, javio je Index.hr.

Pero Kvesić rodio se u Zagrebu 1950. godine. Od pete do 14. godine živeo je u Bjelovaru, da bi onda u rodnom gradu diplomirao filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu. Počinje da radi još tokom studija, i to kao urednik u „Omladinskom tjedniku“, „Studentskom listu“ i „Tjednom listu omladine“, a bio je i u ekipi koja je pokrenula omladinski klub „Jabuka“. Nakon dužeg boravka u Americi bio je glavni urednik omladinskog lista „Polet“ i časopisa „Pitanja“.

Radio je za magazin „Start“, a osamdesetih prelazi u status slobodnog umetnika. Više od četiri godine bio je sekretar Društva književnika Hrvatske, pokrenuvši biblioteku i časopis „Quorum“. Potpisao je velik broj proznih dela među kojima su najpoznatije zbirke pripovedaka: „Uvod u Peru K.“, „Mladi K.“, „Uspomene urednika erotskog magazina“ i „Vrijeme rata i razonode“. U njegovom opusu su i romani „Što mi rade i što im radim“, „Rent-a-car express“ i „Stjecaj okolnosti“. Objavio je i nekoliko zbirki pesama, kao i romane i slikovnice za decu, a zajedno s Dušanom Vukotićem i Nevenom Petričićem autor je crtane serije „Mali leteći medvjedići“.

Napisao je scenarije za filmove Dušana Vukotića i Pavla Štaltera, kao i scenarije za nekoliko TV drama, dokumentarnih emisija i filmova.

„Dum spiro spero“, debitantski Kvesićev film, koji je predstavio i na beogradskom Beldoksu, osvojio je Gran pri na Danima hrvatskog filma, nagradu Vedran Šamanović, priznanje za najbolji film na Festival dei Popoli, i nagradu Golden Horn u Krakovu.

Iako bolestan ove godine uspeo je da izgura film „Kuća na Kraljevcu“. Priču plete oko zagrebačke kuća na Kraljevcu broj 35, koja je poslednjih pola veka pružala sklonište brojnim, raznolikim ljudima, a u njoj su stvorene vrhunske knjige, filmski scenariji, fotografije, ilustracije, stripovi, muzika predstave, filmovi… U toj kući, koju je svojevremeno izgradio Slobodan Praljak, živeli su, između ostalih, Abdulah Sidran, Goran Babić, grupa Ayllu, Igor Kordej, Goran Pavelić Pipo, Milan Trenc, Davor Slamnig i Pjer Žardin, a u nju su navraćali i Mirko Ilić, Vilim Matula, Davor Gobac… Prateći njihove sudbine, vlasnik kuće i autor filma Pero Kvesić govori o minulom, ali i današnjem vremenu.No, zbog rediteljeve bolesti, film su dovršili koscenaristica i montažerka Vesna Biljan Pušić i producent Nenad Puhovski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari