Preminuo Robert Nemeček 1foto A.K./ATAImages

Robert Nemeček, muzičar i zaljubljenik u film preminuo je  juče 75. godini potvrdio je njegov prijatelj, scenarista Dimitrije Vojinov na društvenim mrežama.

Robert Nemeček rođen je 1949. godine u Beogradu.

Bio je poznat i kao basista benda Pop mašina.

Muzikom je donosio nove trendove, a mnogo godina kasnije radio je kao urednik filmskog programa TV Politike, Pinka, B92, RTS-a.

Posvetio se i digitalizaciji starih snimaka, uz pomoć sina Jana, kompozitora ambijentalne muzike, i posle nekoliko godina rada izdaje digitalizovane i remasterovane stare snimke Pop mašine i Rok mašine.

Robert Nemeček bio je zaljubljenik u film i muziku, a ostavio je veliki trag na domaću i jugoslovensku umetničku scenu. piše na sajtu RTS-a

– Od oca sam nasledio ljubav prema stripovima, a vrlo rano i prema filmovima, na šta je uticala Kinoteka, koja mi je bila, iza ugla. Za razliku od drugih nikada nisam naginjao vesternima, već su me fascinirali stari, pa čak i nemi filmovi – govorio je.

Ljubav prema muzici bila je porodična. I o tome je Robert Nemeček govorio:

– Moj pradeda je došao iz Češke da svira u kraljevskom orkestru na dvoru Kralja Milana, pošto u Srbiji tako nešto nije postojalo. On je bio mlad i važio je za čudo od deteta, vitruoz na violini za klasičnu muziku. Moj deda Josip je imao troje dece i takođe je bio koncertmajstor. Moj otac Jan je išao njegovim putem i rano je otišao u inostranstvo gde je napravio karijeru, moj stric Ludvig je završio muzičku akademiju, ali se opredelio za džez trubu, mada džez nije bio ono što se sada podrazumeva pod džezom, više veliki revijski orkestri, a tetka Ludmila je ceo život bila u Beogradskim Madrigalistima i obišla ceo svet. Deda je jedan od osnivača Muzičke akademije i jedan od prvih predavača, a osnovao je i Beogradsku filharmoniju i svirao u beogradskoj Operi.

Mesto i vreme sahrane Nemečeka biće naknadno saopšteni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari