Priča o pesmi koja je pomogla Tini Tarner da se vrati sa ivice smrti i postane svetska zvezda 1Foto: FashionPPS / Zuma Press / Profimedia

 

Te 1968. godine, Tina Tarner je progutala pilule za spavanje i spremila se za smrt, ali zahvaljujući reakciji ljudi iz bekstejdža, na vreme je stigla u bolnicu gde joj je spašen život.

U svojoj knjizi Happiness Becomes You, ona piše kako je prvo bila razočarana što je i dalje živa, ali je ubrzo shvatila da tek slede velike stvari.

Prva je bila pesma Proud Mary, obrada hita benda Creedence Clearwater Revival iz 1969. godine, koja će imati mnogo veći značaj nego što je ona i mogla da pretpostavi.

Tina Tarner i njen muž Ajk tada su već bili poznati muzički duo, ali je ova pesma uspela da je stavi na svetsku mapu i pomogne joj da započne proces odvajanja od njega i povratka vere u sebe.

Tarner se pridružila Ajkovom bendu Kings of Rhythm kada je imala samo 18 godina, tako da se nije puno pitala, a to se nastavilo i u njihovom braku.

Zna se da ju je omalovažavao i tukao, a prvi njen pokušaj da učini nešto svoje bio je baš kada je čula pesmu Proud Mary na radiju 1969. godine.

Predložila mu je da je obrade, što je on odbio, ali je ona ipak odlučila da to mora da se desi. To je bilo dovoljno da dođu u žižu javnosti i da gostuju u brojnim emisijama.

To je oslobodilo energiju koju je Tarner imala duboko u sebi, jer je konačno počela da se oseća komotno u svojoj koži, da priča ono što misli i da odiše novom energijom.

Pesma Proud Mary je došla u pravom trenutku i imala temu koja je odgovarala njenom emotivnom stanju, odnosno traganje za idilom i ostvarenje snova.

Džon Fogerti je podržao njenu obradu njegove pesme, izjavivši: „Hvala ti, divna Tina, što si lansirala moju pesmu u stratosferu“.

Mnogi smatraju da joj je ova pesma omogućila da se lakta sa muškarcima i ubrzo započne i solo karijeru, tokom koje će postati i ostati „kraljica rokenrola“.

Kada su je kasnije upitali da opiše pesmu Proud Mary jednom rečju, rekla je samo: „Sloboda“.

Izvor: The Atlantic

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari