Priča o Rozalin Frenklin 1

Predstava „Fotografija 51“ biće večeras u 20 sati premijerno izvedena na sceni Kult Ustanove kulture „Vuk Karadžić“.

Tekst En Zigler, koji je praizvedbu imao pre dve godine na londonskom Vest Endu (sa Nikol Kidman u glavnoj ulozi), i koji će uskoro biti i na Brodveju, govori o doktorki Rozalin Frenklin koja je zaslužna za ključna istraživanja koja su direktno dovela do otkrića molekula DNK. Iako je Frenklin ostvarila najvažniji pomak u istraživanjima, Nobelova nagrada pripala je suparničkom timu naučnika – Vilkinsu, Votstonu i Kriku, koji su njena otkrića usavršili. Ona je nekoliko godina pre toga preminula od raka jajnika, koji je najverovatnije bio posledica radijacije.

Prema rečima rediteljke Tare Manić, kojoj je ovo, inače, diplomska predstava, nije reč o nekoj dokumentarnoj studiji niti o odi jednoj ženi, već je „Fotografija 51“ priča o aktuelnom trenutku i položaju žena danas kroz sudbinu Rozalin Frenklin. Nataša Tapušković, koja igra, danas ipak slavnu, naučnicu, kaže da joj se tekst En Zigler dopao jer autorka ne sugeriše ko su krivci, već pokazuje i jednu i drugu stranu. NJene kolege htele su da dobiju Nobelovu nagradu i da postanu slavnu, ali ni Rozalin Frenklin nije bila, kako kaže, jadnica, pa tako ni ova predstava nije melodrama.

– Nisam imala prilika da igram jednog takvog posvećenika nauci, koga materijalno uopšte ne dotiče. Iako je ovo priča o neravnopravnosti, ona se u svemu neprestano ponaša ravnopravno. Ništa je ne ugrožava jer se ona tako ponaša – kazala je između ostalog glumica na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Branislav Zeremski igra Morisa Vilkinsa, iz čijeg ugla je na neki način i napisan komad. On je neko ko, kako kaže glumac, nije bio zao već je bio predstavnik svog vremena, zbog čega mu je bilo čudno da se jedna žena borila da bude ravnopravna sa muškarcima.

– Ovo je višeslojan komad, i pored ravnopravnosti/neravnopravnosti, govori i o ljudskog slabosti. O želji da se uvek bude prvi, da svi budemo mali bogovi. Jesu ovi ljudi činili velike žrtve da bi civilizaciju vodili napred ali su oni isto tako nesavršeni i činili su greške – kazao je Zeremski. U predstavi igraju i: Matija Živković, Joakim Tasić, Ivan Marković i Željko Amskimović.

Direktor UK „Vuk Karadžić“ Svetislav Goncić najavio je da ovom predstavom ova pozorišna kuća počinje ciklus koji će govoriti o ravnopravnosti, te da je naredni projekat predstava „Mileva Ajnštajn“ u režiji Snežane Trišić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari