Program za decu ne sme stati 1

„Ove moje lepše boje“, stihovi su Miroslava Antića, a odabrali smo ih za slogan manifestacije kako bismo skrenuli pažnju na lepotu boja koje unitrašnji dečji svet nosi, ali i da bi se podsetili da smo mi čuvari tog dečjeg sveta, pa je u ovakvim i sličnim situacijama na nama da ga očuvamo – kaže Ivana Tabori Obradović, urednica međunarodnog susreta dece Evrope Radost Evrope, povodom te maifestacije.

Program 52. Međunarodnog susreta dece Evrope Radost Evrope 2021′ počinje karnevalom, a završava se emisijom koja će 5. oktobra biti prikazana na RTS. Emisija okuplja decu iz 15 zemalja: Andore, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Jermenije, Kine, Nemačke, Norveške, Rumunije, Rusije, Slovenije, Srbije, Turske, Ukrajine i Švedske.

„Ove godine imamo malo savremeniji program, a Norvežani i Šveđani šalju dečje radove koji maltene podsećaju na holograme, sa dosta savremene muzike“, kaže Tabori Obradović, najavljujući kao subotnji program likovne i sportske aktivnosti u Pionirskom Parku od 11 sati, što je i uvertira za koncert Hora Dečjeg kulturnog centra, koji su napravili repertoar u kome svaka pesma simboliše jednu zemlju. Nedelja je rezervisana za radionice na platou ispred DKC, i potrebno je da se deca prijave na njih. „Ono drugačije što nas očekuje ove godine je likovna kolonija i mural koji je još u izradi“, najavila je ona.

Leontina Vukomanović, programska direktorka DKC, vodi prvi dan susreta prepoznatljiv po karnevalu koji svake godine, kako kaže, dečijim osmesima krasi Beograd. Gosti manifestacije su Ivan Mihailović, glumac Predrag Vuković-Peđolino, Dečji hor DKC, folklorni ansambl Talija, dečji orkestri plesne grupe, klovnovi… Lidija Seničar, urednica Međunarodnog likovnog konkursa Radost Evrope kaže da kolonija okuplja decu od 4 do 18 godina, i da je ona odavno prevazišao granice Evrope, a ove godine se organizuje 23. put.

Ivan Karl, sekretar za kulturu Gradske uprave Grada Beograda pohvalio je organizatore što su u godini obeleženoj korona virusom uspeli da održe kontinuitet manifestiacije koja spada među najstarije u Beogradu. „Radost Evrope je najsrećnija manifestacija koju imamo. Program će se održavati na više različitih lokacija u gradu. U planu su i karneval i muzički piknik i umetničke radionice i likovna kolonija kao i televizijska emisija koja će biti prikazana na RTS, kaže on, predlažući da se manifestacija preimenuje u Radost sveta, jer su učesnici prevazišli evropske okvire, s obzirom da će se ove godine u emisiji predstaviti čak i deca iz Kine.
Osnivač i pokrovitelj Međunarodnog susreta dece Evrope je Gradska uprava Grada Beograda, a izvršni producent je Dečji kulturni centar Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari