Promocija nove knjige Mihala Ramača “Druga obala” u Novom Sadu 1Mihal Ramač, Foto: G. Nonin, list Danas

Rodoljubive i izbegličke pesme Mihala Ramača koje je objavilo Udruženje za kulturu povezivanja “Most Art Jugoslavija” pod naslovom “Druga obala” biće predstavljena u četvrtak, 13. oktobra u 19 sati na brodu Cepelin, na Dunavu u Novom Sadu.

O knjizi će govoriti: Vladimir Kopicl, književnik, prof. dr Kristijan Eker, izdavač Dragan Stojković, Đorđe Randelj, domaćin NS književnog festivala i autor Mihal Ramač.

O knjizi “Druga obala”, književnik Goran Sarić je napisao da na videlo izbijaju mnogi kvaliteti i to oni koji su sasvim u dosluhu sa nesretnim vremenom u kojem živimo.

“Naime, plastično, oštrim (novinarskim) jezikom opisana surova svakodnevnica u kojoj živimo, neuvijena kritika mnogih nepravdi i njenih glavnih kreatora i provoditelja… cijela kompaktna knjiga poezije „Druga obala“ Mihaila Ramača – koji je dobar dio svog spisateljskog rada posvetio dvosmjernom prevođenju široj ex-Yu javnosti relativno malo poznate rusinske književnosti – sve više dobija na snazi i uvjerljivosti. I dalje to nije poezija suptilnih, skrivenih značenja, ali jeste sve plastičnijih, uvjerljivih slika za koje ne jednom pomislite: Pa jeste baš tako“.

Po Goranu Sariću, posebno je ubedljiv posljednji ciklus u knjizi lapidarnog naziva „Izbegličke“.

“Ne samo da malo šta tako rječito govori o tragici našeg vremena od izbjegličke tragedije nego je i Ramač tu srcem i spisateljskim umijećem na vrhuncu svoga (ipak!) poetskoga pera. Tu nas autor konačno uvjerava u moć svoga stvaralačkog postupka i, možda još više, neprikosnovenog dosluha sa vremenom zla i nepravde u kome živimo. A upravo njega je Ramačevo iskusno novinarsko i uredničko oko decenijama – sada vidimo: kritički i s bolom – na mnogim meridijanima i paralelama vjerno pratilo”.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari