Promocija novog romana Vladimira Arsenijevića „Duhovi“ 1Foto: KROKODIL

Promocija novog romana Vladimira Arsenijevića “Duhovi”, poslednji deo tetralogije „Cloaca Maxima”. biće održana u utorak, 9. maja u 18 sati u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC.

Zajedno s Dubravkom Stojanović i Igorom Štiksom, Vladimir Arsenijević će razgovarati o raznim pitanjima koja se tiču ove knjige i ciklusa kojem pripada, ali i o mnogo čemu drugom. Razgovor će voditi Tanja Vučković iz Lagune.

Roman „Duhovi“ , četvrta knjiga tetralogije „Cloaca Maxima“ predstavljaju uzbudljivi književni kaleidoskop naše stvarnosti u rasponu od tri decenije, počev od perioda obeleženog tragedijom koju je Vladimir Arsenijević oslikao u svom prvom bestseler romanu „U potpalublju“, ovenčanom Ninovom nagradom, koji je doživeo kultnu pozorišnu adaptaciju i prevod na preko dvadeset jezika.

Roman „Duhovi“ je završni i najopširniji od sva četiri dela sage.

Arsenijević ga je pisao četiri godine.

Umesto brda “Duhovi”

„Sâm rukopis je rezultat plana koji je formiran još 1993. godine, kada sam radio na onome što će postati roman ’U potpalublju’, proširivši ga u zamišljeno četvoroknjižje. Čitavu građu planirao sam da okončam epiloškim romanom (radni naslov bio mu je ’Brdo’), verujući da će se svi ratovi okončati dok ja doguram do četvrte knjige u planiranom nizu, te da će Pripovedač imati priliku da svoje pripovedanje okonča pišući sa distance značajno drugačijeg vremena, ’s vrha Brda, odakle se sve vidi’. Verovao sam da će četvrta knjiga biti napisana iz bolje budućnosti u kojoj su svi naši ratovi, ali i mržnje koje su ih pokretale, zauvek okončani. Kad ono…“ , naveo je Vladimir Arsenijević povodom svog novog romana.

Uzimajući sadašnjost leta 2020. i smrt majke kao polaznu osnovu, ova pripovest oživljava različite vremenske rukavce koji su uticali na njene mnogobrojne junake, čineći to u epskom zamahu i već dobro nam poznatim glasom Pripovedača, koga u ovoj knjizi zatičemo kao gotovo šezdesetogodišnjaka i udovca. Neumorno, posvećeno i precizno, on beleži sopstveno dragoceno svedočanstvo o prošlosti koja to zapravo nije, svedočanstvo koje se, ma koliko bilo intimno, zahvaljujući vrhunskoj književnoj alhemiji, ujedno tiče i svih nas na ovim prostorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari