“Duhovi”, novi roman Vladimira Arsenijevića od danas u knjižarama   1Foto_ Promo

Završnica sage započete romanom “U potpalublju”, novi roman Vladimira Arsenijevića „Duhovi“ od danas je u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs i na sajtu laguna.rs.

„Duhovi“, četvrta knjiga tetralogije „Cloaca Maxima“, predstavljaju uzbudljivi književni kaleidoskop naše stvarnosti u rasponu od tri decenije, počev od perioda obeleženog tragedijom koju je Vladimir Arsenijević oslikao u svom prvom bestseler romanu „U potpalublju“, ovenčanom Ninovom nagradom, koji je doživeo kultnu pozorišnu adaptaciju i prevod na preko dvadeset jezika.
Roman „Duhovi“ je završni i najopširniji od sva četiri dela sage. Arsenijević ga je pisao četiri godine.

„Sâm rukopis je rezultat plana koji je formiran još 1993. godine, kada sam radio na onome što će postati roman ’U potpalublju’, proširivši ga u zamišljeno četvoroknjižje. Čitavu građu planirao sam da okončam epiloškim romanom (radni naslov bio mu je ’Brdo’), verujući da će se svi ratovi okončati dok ja doguram do četvrte knjige u planiranom nizu, te da će Pripovedač imati priliku da svoje pripovedanje okonča pišući sa distance značajno drugačijeg vremena, ’s vrha Brda, odakle se sve vidi’. Verovao sam da će četvrta knjiga biti napisana iz bolje budućnosti u kojoj su svi naši ratovi, ali i mržnje koje su ih pokretale, zauvek okončani. Kad ono…“

Uzimajući sadašnjost leta 2020. i smrt majke kao polaznu osnovu, ova pripovest oživljava različite vremenske rukavce koji su uticali na njene mnogobrojne junake, čineći to u epskom zamahu i već dobro nam poznatim glasom Pripovedača, koga u ovoj knjizi zatičemo kao gotovo šezdesetogodišnjaka i udovca. Neumorno, posvećeno i precizno, on beleži sopstveno dragoceno svedočanstvo o prošlosti koja to zapravo nije, svedočanstvo koje se, ma koliko bilo intimno, zahvaljujući vrhunskoj književnoj alhemiji, ujedno tiče i svih nas na ovim prostorima.

Odlomak iz knjige “Duhovi”

… sutra je kremacija moje mame. Možda će tebi i ovo što ću ti reći zvučati skroz-naskroz bez veze, ali boli me uvo: ja sam nedavno pomislio da njena smrt predstavlja kraj jednog dugog procesa. Ili predstave. Jer, vidiš, niko od aktera više nije među živima. Pa ni od publike. Svi su dosad već otišli. Ona je bila poslednja. Jedino duhovi su još tu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari