Promocija zbornika "Priča o Andriću" u Novom Sadu 1Keystone/Getty, Ivo Andrić

U Kulturnom centru Vojvodine „Miloš Crnjanski” u Novom Sadu će sutra, sa početkom u 18 časova, biti održana promocija monogafije „Priča o Andriću: antikolonijalni razgovori”, u okviru programa „U fokusu“.

Učesnici i gosti ovog programa U fokusu u Kulturnom centru Vojvodine „Miloš Crnjanski“, Vojvode Putnika 2, u Novom Sadu su: Marko Krstić, direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka; Slađana Ilić, urednica izdanja i recenzent; Vladimir Pištalo, pisac i direktor Narodne biblioteke Srbije, jedan od autora monografije Priča o Andriću.

Tom prilikom publici će biti predstavljen i najnoviji broj časopisa „Kultura”, Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

Urednice programa su dr Valentina Čizmar i Branka Marković.

Promocija zbornika "Priča o Andriću" u Novom Sadu 2

Objavljivanje knjige Priča o Andriću, u izdanju Centra za proučavanje kulturnog razvitka (Beograd), u okviru njihove nove edicije „Kuturni kod”, rezultat je razgovora pisaca, književnika, teoretičara književnosti, eminentnih profesora, publicista povodom šezdesetogodišnjice uručenja Nobelove nagade za književnost Ivi Andriću (1961).

Slađana Ilić, urednica edicije Priča o Andriću, ističe da se u knjizi „na inovativan način preispituje Andrićevo poetičko antikolonijalno nasleđe, koje se suprotstavlja negativnoj ideologizaciji srpske kulture“, a  „kroz niz upečatljivih primera iz predavačke prakse prikazana je univerzalnost njegovog dela.”

U monografiji su zastupljeni tekstovi sledećih autora: Predraga Petrovića („Svet kao pozornica u romanima Ive Andrića”), Vesne Trijić („Ivo Andrić u delima Danila Kiša”), Jane M. Aleksić („Istorija dugog i kratkog trajanja u romanu ′Travnička hronika′”), Milice Kecojević („Kuća na osami” kao pripovedni ciklus), Jelene Marićević Balać („Fra Petar i njegova braća”), Jovane Milovančević („Fata Avdagina i Sofka – mitska priča o ukletoj lepotici”), Vladimira Pištala („Slepci kažu da oči smrde”), Muharema Bazdulja („Pet fragmenata o Andriću”). Sadržajnost i bogatstvo knjige pokazuje se u različitim interpretativnim pristupima književnom i kulturnom nasleđu nobelovca, novim tekstualnim i konceptualnim iščitavanjima najznačajnih Andrićevih romana i pripovedaka, počev od „Proklete avlije”, „Travničke hronike”, „Na Drini ćuprija”, „Kuća na osami”, „Most na Žepi” i drugih, a u čijem je fokusu, između ostalog, i Andrićev antikolonijalizam.

Ulaz je slobodan.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari