Promovisana monografija o akademiku Milošu Kojiću na Fakultetu inženjerskih nauka u Kragujevcu 1Foto: Promo

Monografija „Akademik Miloš Kojić – širenje horizonta” u čast prvog diplomiranog studenta u generaciji (1964. godine), nekadašnjeg profesora i dekana fakulteta, promovisana je juče na Fakultetu inženjerskih nauka u Kragujevcu.

Akademik Miloš Kojić simbolizuje istoriju studija mašinstva kao prvi diplomirani inženjer i prvi akademik kragujevačkog nekada Mašinskog, danas Fakulteta inženjerskih nauka. Monografija o akdemiku Kojiću promovisana je u okviru programa obeležavanja 60 godina postojanja FIN-a u Kragujevcu.

Akademik Milloš Kojić bio je dekan ovog fakultetau periodu od 1979. do 1981. godine, rektor Univerziteta u Kragujevcu 2001. godine i člana Srpske akademije nauka i umetnosti – dopisni član SANU od 2009., a redovni od 2018. godine. Monografiju o životnom putu i stvaralačkom radu akademika Kojića napisao je Miodrag Stojilović, novinar i publicista.

Predgovor monografije pod nazivom „Učitelj na ponos svojim učenicima” napisao je prof. dr Nenad Filipović, rektor Univerziteta u Kragujevcu i najbliži saradnik akademika Kojića, tokom rada na Fakultetu inženjerskih nauka, u Centru za naučnoistraživački rad SANU, Univerzitetu u Kragujevcu, istraživačkom centru BIOIRC, kao i na brojnim internacionalnim naučnim projektima i naučnim i istraživačkim institucijama u Americi.

U ime izdavača FIN-a, na promociji je govorio prof. dr Dobrica Milovanović, dekan Fakulteta inženjerskih nauka, koji je ukazao na značaj akademika Kojića ne samo za afirmaciju ovog fakulteta, već i za promociju grada Kragujevca u zemlji i svetu.

U sklopu promocije monografije, prof. dr Nenad Filipović, rektor, uručio je akademiku Kojiću Svetosavsku nagradu za životno delo Univerziteta u Kragujevcu, koja mu je prema odluci Senata Univerziteta u Kragujevcu, dodeljena 2020. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari