Proslava najpoznatijeg meksičkog praznika Dana mrtvih u Beogradu 1Foto: Promo/Proslava Dana mrtvih u Institutu Servantes

Obeležavanje Dana mrtvih, čuvenog meksičkog praznika, počeće velikom proslavom 2. novembra na platou ispred Instituta Servantes u Beogradu.

Ambasada Meksika u Srbiji i Institut Servantes i ove godine obeležavaju jedan od najpoznatijih meksičkih praznika koji je deo svetske kulturne baštine. Dan mrtvih obeležava se u Meksiku svake godine između 31. oktobra i 2. novembra, a Beograd će veliku proslavu prirediti upravo 2. novembra, na uglu Čika Ljubine i Knez Mihailove ulice.

Proslava najpoznatijeg meksičkog praznika Dana mrtvih u Beogradu 2
Foto: Promo/Proslava Dana mrtvih u Institutu Servantes

Proslava će početi već u 17 časova šminkanjem svih zainteresovanih, dece i odraslih, po uzoru na tradicionalne meksičke šarene lobanje i kostime karakteristične za ovaj praznik. Potom će od 18 i 30 časova Knez Mihailovom ulicom krenuti defile našminkanih katrina, odevenih u tradicionalne meksičke kostime.

U 19 časova biće svečano predstavljen Oltar mrtvih u galeriji Instituta Servantes, bogato ukrašena, šarena postavka kojom se dočekuju preminuli, dok će od 19 i 30 časova na platou ispred Instituta biti upriličene projekcije kratkometražnih meksičkih filmova.

Ceo događaj biće zaokružen degustacijom tradicionalnih meksičkih poslastica koje se pripremaju za Dan mrtvih, a koji će od 20 časova biti deljeni prolaznicima ispred Instituta Servantes.

Nakon proslave, oltar mrtvih moći će da se poseti u galeriji Instituta Servantes sve do 12. novembra.

Tradicionalna proslava Dana mrtvih, koju je 2008. godine Unesko uvrstio na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa, predstavlja jedinstveni spoj različitih kultura. Pre-hispanske grupe, uključujući Olmeke, Asteke i Maje, razvile su verske, paganske rituale pre 3.000 godina.

Na taj način, jednom godišnje obeležavan je povratak duhova voljenih osoba u zemlju živih. Nakon španske kolonizacije, ovaj ritual stopio se sa raznim elementima hrišćanske religije i vremenom je postao jedna od najvažnijih porodičnih proslava za Meksikance širom sveta.
Osnovno verovanje utkano u ovaj praznik počiva u tome da se noću duhovi pokojnika vraćaju kući kako bi se ponovo okupili sa svojom porodicom i prijateljima. Upravo zbog toga porodice postavljaju oltare uz neizbežnu hranu, piće i muziku.

Dekoraciju čine i razni ukrasi, od kojih svaki ima svoju simboliku, ali i posebni predmeti u kojima je pokojnik uživao. Uobičajeno je verovanje da bi oltar trebalo da sadrži komponente koje evociraju četiri elementa: vodu, zemlju, vetar i vatru. Ovi oltari čine da se duše preminulih osećaju dobrodošlim i pokazuju im da nisu zaboravljeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari