Prva nagrada pripala vajaru Milovanu Dagoviću 1Milovan Dagović sa nagradđenim radovima Foto: Nenad Kovačević

Mr Milovan Dagović Dago, akademski vajar i profesor u Umetničkoj školi u Užicu, dobitnik je prve nagrade 29.Užičkog regionalnog likovnog salona, koji je otvoren u Gradskoj galeriji Užice.

Druga nagrada je pripala vajaru Nikoli Petronijeviću za radove „Asimetrija 1“ i „Asimetrija 2“, dok je treća nagrada dodeljena akademskoj slikraki Mariji Žunić za radove „Zajedničke misli 1“ i „Zajedničke misli 2“. Akademska slikarka Biljana Cicvarić je dobila pohvalu za sliku „Forma 2“.

Dagoviću je uručena prva nagrada za radove „Dijalog 1“ i „Dijalog 2“ i to za, kako je navedeno u odluci žirija, „uspešno izvedeno skulptorsko rešenje iz kontuiniranog dugogodišnjeg istraživačkog poduhvata na temu opsesije iz detinjstva sa obale reke Đetinje u Užicu, sakupljanje oblutaka sa Rajskih otoka i vodopada“.

– Sve je tu – Rajska lepota, doduše sve je stilizovano, obluci su savladani, vodopadi su veličanstveni, nemir je ukroćen, zadovoljsvo skulptora potvrđeno. Sve je tehnički i likovno dovedeno na nivo savremenog izražajnog shvatanja pa bi mu pozavideli Lipšic i Brankuši, piše u odluci žirija.

Navodeći da mu je ta nagrada „važan vremenski pečat i trag“ u njegovom radu i da predstavlja motivaciju i obavezu za buduće stvaralaštvo, Dagović je istakao važnost odnosa umetnosti prema sopstvenom vremenu.

– Vreme u kome živimo je strašno vreme. To je vreme izmrcvarenog čoveka koji se, poslednjih dvadeset godina, suočava sa mnogobrojnim sukobima. Taj čovek, odbijen od društva i izneveren očekivanjima od društvenih promena, mora sam sebe da spasava i najbolji put za to je upravo umetnost, poručio je Dagović, koji je rođen u Užicu 1954. godine, a vajarstvo je diplomirao i magistrirao na Akademiji likovnih umetnosti u Sarajevu.

– Preživeo sam dva rata i dugo sam živeo u Sarajevu. Sve što sam preživeo, a tiče se strahota, ratova, sukoba i nemira otuđenog čoveka u miru, prisutno je u mom radu, kao umetnički odraz, utisak ili sećanje. Kamen na kome sam nekad, možda, stajao ili sam na njega naslonio ruku, obavijen je žicom i odraz je težnje da se svaki unutrašnji doživljaj uklopi u sadašnjost, na način koji fikcija postaje i potvrđuje vreme, rekao je Dagović o svojim nagrađenim radovima.

Za učešće na Salonu je konkurisalo 36 autora iz užičkog regiona sa ukupno 58 radova, a žiri (Dragan Dimić, Biljana Spalović i Vesna Panić Aćimović) izabrao je za izlaganje 33 rada 27 umetnika.

Postavka se može pogledati po polovine januara.

 

Fotografija:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari