Prva retrospektiva Ilije Šoškića 1Foto: Youtube print

„Akcione forme“ naslov je prve retrospektive Ilije Šoškića (Dečani, 1935) koja se održava u čitavom postjugoslovenskom kulturnom prostoru.

Izložba će biti priređena u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu i Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, a obe institucije sarađivale su na ovom projektu na čelu sa kustosima Zoranom Erićem (MSUB) i Nebojšom Milenkovićem Novim (MSUV).

Ilija Šoškić je autentičan autor prve generacije jugoslovenskih umetnika koji su stvarali u duhu novih umetničkih praksi i otelotvorenje avangardističkog sna o umetniku koji na kraju sâm postaje vlastita umetnost. Sportista, umetnik, performer, šezdesetosmaš, radikalni levičar, teoretičar i motociklista… Istovremeno pripadajući i delujući u različitim kulturama (evropskoj, italijanskoj, jugoslovenskoj, crnogorskoj, hrvatskoj, srpskoj) Ilija Šoškić je uspeo da ostane ono što je bio i na početku svoje karijere – gerilac koji ne želi da bude eksploatisan. Pre umetnosti Šoškić se bavio sportom i bio je državni prvak i reprezentativac SFRJ u bacanju kladiva. Umetničku školu završio u Herceg Novom, studirao na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu i na Umetničkoj akademiji u Bolonji (Accademia di belle arti). Od 1969. do 1972. godine živeo je u Bolonji, a od 1972. u Rimu. Svetsku afirmaciju stekao saradnjom sa legendarnom rimskom galerijom L’Atticogde gde je izlagao zajedno sa Janisom Kunelisom, Luiđijem Otanijem, Mikelanđelom Pistoletom i drugima. O njemu su pisali poznati kritičari poput Emilija Vile, Akila Bonito Olive, Marija Diakona. Izlagao na najznačajnijim međunarodnim ali i jugoslovenskim umetničkim manifestacijama (Bijenale u Veneciji i Trigon, Jugoslovenska dokumenta, Aprilski susreti). Kao predavač gostovao je na najznačajnijim evropskim umetničkim akademijama. Umetnička praksa Ilije Šoškića proteže se kroz više od pet decenija, a njegov rad obuhvata elemente performansa, umetnosti ponašanja, gerilske umetnosti, kulturnog i političkog mita, matematike, metafizike prirode.

Šta kustosiranje može/treba da bude?

U okviru kustoskog kursa „Šta kustosiranjemože/treba da bude?“ u Muzeju savremene umetnosti danas od 18 sati biće održano predavanje Antariksa istoričara i koosnivač KUNCI istraživačkog instituta. Antariksa će govoriti o svom istraživačkom kolektivu u Jogjakarti, Indoneziji. Od kada je osnovan 1999. godine KUNCI je bio duboko zaokupljen proizvodnjom kritičkog znanja i razmenom tog znanja putem sredstava i formi objavljivanja i oglašavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari