Prva samostalna umetnička izložba VR-a u Srbiji 1Foto: Promo

Prva VR samostalna umetnička izložba u Srbiji “Geometrija svetlosti” autorke Ane Knežević, koja živi i radi u NJujorku biće otvorena u Novoj galeriji vizuelnih umetnosti (Krunska 60). u nedelju od 19 sati i trajaće do 29. novembra.

Na izložbi će biti predstavljena dva rada Ane Knežević – VR instalacija “A Place to Hold You” (2003-2017) i radovi “Fiat Lux” iz serije “The Miror of Light” iz 2017. godine, koji su u po rečima Stevana Vukovića autora teksta za izložbu, u pojavnom smislu različiti, ali su konceptualno usklađeni.

Pored drugih karakateristika svojstvenih opusu Ane Knežević, njih odlikuje upravo to što nisu sagledivi bez kretanja kroz prostor, koji je u jednom slučaju fizički, a u drugom virtualni.

Naime, deo serije radova nazvan “The Mirror of Light” sastoji se od triptiha načinjenih od crnih akrilnih ploča, izdeljenih sečenjem i postavljenih iza stakla, i podrazumeva suočavanje posmatrača ne samo sa materijalnošću i formom elemenata od kojih je sačinjen, već i sa odrazima u staklu, to jest sa dejstvom svetlosti prisutne u izlagačkom prostoru.

Svetlost upotpunjuje radove dodatnim vizuelnim senzacijama, u kontrapunktu sa nereflektujućim karakterom akrilnih površina.

Prva samostalna umetnička izložba VR-a u Srbiji 2

Za razliku od toga, sagledavanje tri virtualna prostora u radu “A Place To Hold You” posredovano je specifičnim softverskim rešenjima, kao i hardverskim komponentama koje omogućavaju da se apstraktne geometrijske forme istražuju, i uvedu u polje iskustva bez uticaja fizičkih faktora. Ana Knežević je svojim eksperimentima sa VR prostorom omogućila i sebi i drugima da oblik, svetlo i prostor osete u neposrednom iskustvu na način koji nije opterećen svim datostima nekog fizičkog mesta, galerijske, muzejske ili čak neke sasvim druge namenski izabrane lokacije.

Redukujući opažaj u instalaciji na čist fenomen u svesti, iz koje je sve drugo isključeno, upuštamo se u istraživanje sopstvene, doduše, u ovom slučaju projektovane telesnosti u odnosu na svetlosne forme, koje ih na gotovo uzvišen način svojim veličinom znatno nadmašuju.

Zvaničnog otvaranja izložbe neće biti ali se ona može posetiti uz poštovanje svih epidemioloških mera, što podrazumeva zakazivanje posredstvom rezervacija koje se šalju na email adresu ngvujankovicŽgmail.com. Zainteresovani treba da navedu predlog dana i vremena posete, na osnovu čega će dobiti povratnu potvrdu.

O autorki

Ana Knežević je interdisciplinarna umetnica rođena u Beogradu 1976. Živi i radi u NJujorku od 2013 godine. Izlagala je u svim vodećim galerijama i umetničkim prostorima u Srbiji, uključujući Salon Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i Oktobarski Salon. Osim Srbije samostalno je izlagala u NJujorku, Bostonu i Parizu, a grupno u Americi, Francuskoj, Mađarskoj

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari