Prvi Romski kulturni centar u Srbiji otvoren u Nišu 1ilustracija Foto: wikipedija / Maxim

Prvi Romski kulturni centar u Srbiji otvoren je sinoć u Nišu, u renoviranim i adaptiranim prostorijama nekadašnje Mesne kancelarije „12. februar“.

Kako je rečeno na otvaranju, Romski kulturni centar pored dvorane i arhive, imaće i biblioteku, dokumentaciju, muzičke i pozorišne ansamble.

Predsednik Nacionalnog saveta Roma Dalibor Nakić istakao je na otvaranju da je to prva ustanova tog tipa koju je osnovao Nacionalni savet Roma.

„Centar vidimo kao pokretača i nosioca kulturnog života Roma ne samo u Srbiji, već i na Balkanu. Smatramo da je kultura odličan mehanizam za razbijanje predrasuda i stereotipa koji postoje prema Romima“, rekao je Nakić.

On je istakao da Nacionalni savet Roma planira da slične ustanove formira u još nekim gradovima u Srbiji.

„Želimo da prezentujemo svoju bogatu kulturu i tradiciju, da Rome prikažemo u što boljem svetlu i da se tako borimo za što bolji položaj našeg naroda u društvu“, izjavio je Nakić i dodao da će posebna pažnja u otvorenom Centru kao i onim koje će otvarati biti posvećena očuvanju romskog jezika .

Direktor Yurom centra, organizacije koja je pokrenula inicijativu za osnivanje Romskog kulturnog centra, Osman Balić rekao je da Romi ne samo u Srbiji već i u regionu do sada nisu imali kulturnu instituciju.

„Ovo je prva institucija koja će se baviti kulturom Roma. Ne znam kako smo, kada smo koncipirali Dekadu Roma, pogrešili i koncipirali je bez kulture, već je imala socijalne i ekonomske mere, inkluziju i opštu priču o diskriminaciji“, izjavio je Balić i dodao da bez kulture nije moguće menjati narod, a kulturna reformacija Roma je nužna i pitanje svih pitanja.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je da će otvaranjem Romskog kulturnog centra grad Niš daje svoj doprinos očuvanju identiteta, kulture, istorije i jezika Roma.

„Na ovaj način pomažemo da romska zajednica unapredi svoje potencijale. Ovo je jedan u nizu projekata podrške Romima u Nišu“, rekao je Bulatović.

Za adaptaciju i otvaranje Romskog kulturnog centra, odlukom niškog Gradskog veća iz budžeta grada izdvojeno je 3,6 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari