Publikacija "Otisak vremena", povodom jubilarne izložbe "Grafički kolektiv, 70 godina". 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Srpska akademija nauka (SANU) u svojoj galeriji je, zajedno sa Grafičkim kolektivom, večeras predstavila publikaciju „Otisak vremena“, izdatu povodom jubilarne izložbe „Grafički kolektiv, 70 godina“.

Izložbu prati istoimena publikacija nastala u izdanju Srpske akademije nauka i umetnosti i Grafičkog kolektiva. Ovo obimno monografsko delo na 260 strana sadrži sedam poglavlja koja fokusiraju najznačajnije programe, tradiciju, ličnosti i događaje u istoriji Grafičkog kolektiva, u kontekstu savremene umetničke scene.

Autorka izložbe Ljiljana Ćinkul izjavila je za FoNet da je 70. godina velika obaveza, ne samo za Grafički kolektiv, nego i za širu kulturnu javnost i za institucije. „Pošto smo prošle godine ostali bez svoje galerije, kolege i akademici iz SANU su imali ideju da glavnu izložbu postavimo u ovom prostoru.

Mislim da smo posao dobro uradili iako je kolekcija ogromna, sa više od 6.000 radova“, rekla je Ćinkul. Prema njenim rečima, bilo je teško da se odluče za radove, tako da su izabrali dobitnike „Velikog pečata“ iz svog fundusa koji predstavlja „kičmu“ kolekcije koja prati grafiku nagrađenih autora od 1963 godine.

Istoričar umetnosti i saradnik Grafičkog kolektiva Miroslav Sapundžić istakao je važnost predstavljenih radova, uz ocenu da izložba predstavlja ne samo istoriju već i značajan segment istorijske umetnosti. On je konstatovao da je nekadašnja galerija Grafičkog kolektiva osim izlagačkog prostora predstavljala i svojevremeno kulturno žarište, gde se okupljala kulturna elita cele zemlje.

Autori ovih studijskih tekstova su istoričari umetnosti i likovni kritičari Dr Irina Subotić, Gordana Popović Vasić, Ljiljana Slijepčević, Dr Ješa Denegri i Ljiljana Ćinkul, koji su tokom decenija pratili, afirmisali i učestvovali u liderskoj misiji ove Kuće umetnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari