Publikacija zrenjaninskog muzeja povodom obeležavanja 70 godina od smrti Uroša Predića 1Foto: M.P. / Danas

Povodom obeležavanja 70 godina od smrti Uroša Predića, grad Zrenjanin, u saradnji sa Narodnim muzejom Zrenjanin, organizuje promociju obnovljenog i redizajniranog izdanja publikacije „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?”, koja će biti održana u četvrtak, 9. februara, sa početkom u 12 časova u Baroknoj sali Gradske kuće.

Autorka publikacije je Olivera Skoko, viša kustoskinja-istoričarka umetnosti, a projekat je realizovan uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.

Publikacija, odnosno katalog zrenjaninskog muzeja je prvobitno izdat 2017. godine povodom obeležavanja 160 godina od rođenja slikara Uroša Predića.

Tada je Narodni muzej Zrenjanin priredio izložbu pod nazivom „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?” iz svog fonda, koja prikazuje životni i stvaralački put ovog umetnika.

Jubilej je bio povod da se još jednom skrene pažnja na činjenicu da ova ustanova čuva legat Uroša Predića, što je uz pojedina dela koja su u Zbirku likovne umetnosti pristizala otkupom i poklonom, činilo osnovu same postavke.

Izložba je nakon predstavljanja u Zrenjaninu gostovala u još pet gradova u zemlji i regionu, bila je izložena u galeriji SANU u Beogradu, i videlo ju je preko 60.000 posetilaca.

Postavku je pratio reprezentativni katalog koji je privukao jednaku pažnju i interesovanje javnosti, tako da je Narodni muzej Zrenjanin realizovao novo izdanje postojeće publikacije, uz ažuriranje podataka i izmenjeno dizajnersko rešenje.

Inače, u Zrenjaninu, od 8. do 11. februara, kako je Danas već pisao, traje obeležavanje 60 godina od smrti Uroša Predića. Tim povodom večeras će u Narodnom pozoirštu „Toša Jovanović“ biti izvedena monodrama Muzeja Krajine iz Negotina „Ja ću tebi ljuba biti“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari