Sanja Domazet Apsint sa Lotrekom

Posle tri tiraža objavljena u roku od godinu dana knjiga, “Na kafi kod Šekspira” Sanje Domazet dobila je nastavak – “Apsint sa Lotrekom”, koji je predstavljen u Klubu, knjižari, galeriji Glasnik u Beogradu.

Izdavač obe knjige je Službeni glasnik.

Prema rečima urednice izdanja Gordane Milosavljević, drugi deo prvog putopisa po kućama “Na kafi kod Šekspira” nastao je na zahtev čitalaca i kritike, koja je ovu knjigu nagradila priznanjem „Ljubomir P. Nenadović“ za najbolju putopisnu knjigu na srpskom jeziku u 2022. godini.

“Apsint kod Lotreka”, kako je naglasila Gordana Milosavljević, nije nasprosto nastavak priča o kućama poznatih ličnosti koje su obeležeile 20. vek, već je reč o drugačijoj zbirci putopisa sa drugačijm vizurom – otkrivajući živote svojih junaka Sanja Domazet je u te priče “utkala sve čime se bavi – pisanjem, istraživačkim novinarstavom, profesurom”.

– Ona u te kuće ulazi kao istraživački novinar. Otkriva psihološki profil ljudi o kojima piše, njihovu duhovnost, kako su živeli, kakav su odnos imali prema svetu i društvu… pronalazeći duhovnu vezu između prostora, predmeta i genijalnih ljudi. Time je otvorila vrata novom putopisnom žanru – rekla je Gordana Milosavljević.

U novim putopisnim esejima koje prate i fotografije opisanih kuća na kraju knjige našli su se: Sava Šumanovića, Franc Kafka, Frida Kalo, Žan Mišel Baskijat, Pol Celan, Ernest Hemingvej i njegov dom na Kubi, kuća-muzej Salvadora Dalija, Gabrijel Garsija Markes, naslovni Tuluz Lotrek, Pegi Gugenhajm, Enio Morikone, Vladimir Nabokov, Mileva Marić Ajnštajn, Pjer Ogist Renoar, Samjuel Beket, francuskih poštar čudesnih talenata iz 19. veka Ferdinand Ševal…

Kako ističe izdavač, reč je o “prozi o svetim domovima onih čija je genijalnost spasila naš san i nalazi se svega četiri otkucaja od čitaoca, slaveći istinsko ljudsko biće, tu najusamljeniju Božju tvorevinu”.

Govoreći o svojim junacima u “Apsintu sa Lotrekom”, Sanja Domazet je ocenila da je “literatura jedna od naših kuća i da nas čitanje održava vitalnim i živim”, uz preporuku da “treba čitati ono što nas čini srećnim”.

Ona je rekla da je zadovoljna zato što je počela obnova jedne od kuća iz ove knjige – doma poznatog srpskog slikara Save Šumanovića u Šidu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari