Radoslav MilenkovićFoto: Stefan Tomasevic/ATAImages

Dramski umetnik, profesor i reditelj Radoslav Milenković, posle više od četiri decenije karijere, otišao je u penziju, što je i objavio na svom Fejsbuk profilu. Ali, usput se žestoko obrušio na svoj bivši matični teatar – Jugoslovensko dramsko pozorište, optuživši ovu kulturnu instituciju da ga je materijalno oštetila.

Radoslav Milenković je na svom Fejsbuk profilu napisao: „Stiglo mi je rešenje o penziji i lepo piše da Jugoslovensko dramsko pozorište, moj poslodavac od 1987. do 2005. nije PIO fondu uplaćivalo doprinose za mene za čitave 2 (dve)

„Ovo džeparenje nije samo umanjilo iznos moje penzije, ono je, takođe, opravdalo nadimak ovog pozorišta – JUGODRP“, dodao je on.

Radoslav Milenković – biografija

Radoslav Milenković rođen je 17. februara 1958. godine u Novom Sadu, gde je završio osnovnu i srednju školu. Godine 1980. diplomirao je glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Branka Pleše, a pozorišnu režiju 1990. na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Dejana Mijača, prenosi Nova.rs.

Glumio je u velikom broju filmova i teatarskih predstava, a svoju prvu pozorišnu ulogu ostvario je 1977. godine u komadu „Tantantadruj”, u režiji Petra Zeca, u beogradskom pozorištu Dvorište. Prva filmska uloga bila rola Luke u filmu „Široko je lišće”, u režiji Petra Latinovića.

Na samom početku glumačke karijere sa Sretenom Mokrovićem osnovao u Zagrebu Teatar MM, a od 1984. do 1987. bio je član glumačkog ansambla zagrebačkog Teatra ITD. Od 1987. do 2005. bio je stalni član glumačkog ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu. Odigrao je i brojne uloge u drugim beogradskim pozorištima (Atelje 212, Beogradsko dramsko pozorište, Zvezdara teatar, Narodno pozorište u Beogradu), kao i u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Pored glume, režirao je u brojnim pozorištima Jugoslavije, a kasnije Srbije, kao i u teatrima u Mađarskoj, Švedskoj, Hrvatskoj i Makedoniji. Od 2005. godine stalni je reditelj drame Srpskog narodnog pozorišta.

Pedagoškim radom na Akademiji umetnosti u Novom Sadu Radoslav Milenković bavio se od 1989. do 1993. na predmetima gluma i dikcija. Od 2009. bavi se pedagoškim radom na Visokoj školi dramskih umetnosti u Кapošvaru u Mađarskoj.

Bio je direktor drame Srpskog narodnog pozorišta od 1995. do 1996. godine. Potom, direktor 36. Festivala glumačkih ostvarenja „Filmski susreti” u Nišu, umetnički savetnik Narodnog pozorišta „Toša Jovanović” u Zrenjaninu, a od 2010. umetnički savetnik Ustanove kulture „Vuk Кaradžić” u Beogradu.

Radoslav Milenković bavi se prevodilaštvom i književnim radom. Do sada je objavio pet knjiga poezije: „Tačka. Pepeo. Poezija.“ (1982, Matica srpska), “Кrhotine“ (1993, Кrovovi, Sremski Кarlovci), „Tajni tuneli“ (2018, Povelja), „Prazna gnezda“ (2021, Arhipelag) i „Povratak u katakombe“ (2022, Arhipelag).

Za pozorišno i radio izvođenje dramatizovao je dela Matije Bećkovića, Radoja Domanovića, Stevana Sremca, Ranka Marinkovića, Aleksandra Grina, Franca Кafke, Mihaila Bulgakova.

Dobitnik je najznačajnijih nagrada za glumu i režiju na brojnim festivalima u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari