Raške duhovne svečanosti, jedinstvenu kulturnu manifestaciju koja je postala svojevrsni znak raspoznavanja ovog gradića na Ibru, kako u zemlji tako i inostranstvu.

A da postanu svojevrsni beleg i znak raspoznavanja Raške duhovne svečanosti su se trudile, svih ovih godina, sledeći svoj jedinstveni programski koncept. Najzaslužniji za taj prepoznatljivi programski koncept, baziran isključivo na kvalitetu sadržaja i koji je skladan spoj prezentacije duhovnog stvaralaštva u oblastima filma, likovne umetnosti, književnosti, muzičko-scenske umetnosti, izvornog narodnog stvaralaštva i nauke jesu kulturni poslenici iz Raške koji se, evo bezmalo četvrt veka, okupljaju oko Organizacionog odbora Raških duhovnih svečanosti.

Bitnu ulogu u periodu nastanka manifestacije, pa i kasnije tokom njenog profilisanja, imala je grupa istaknutih književnih stvaralaca iz Raške kojoj pripadaju Milisav Savić, Slobodan Rakitić, Milica Novković, Tiodor Rosić i Miroljub Joković. Do ustanovljavanja današnjeg profila manifestacije i uvođenja funkcije umetničkog direktora kao lica odgovornog za selekciju mogućih tema, dela i stvaraoca koji treba da budu deo programa svečanosti, manifestacija je imala svog domaćina.

Prvi domaćin je bio poznati književnik Milisav Savić, a potom su to bili i Milica Novković, Slobodan Rakitić i Miroljub Joković. Tiodor Rosić je bio prvi umetnički direktor Raških duhovnih svečanosti i na toj funkciji je ostao od 1998. do 2011. godine. Ovogodišnji odbor sačinjavaju predstavnici Centra za kulturu „Gradac“, Turističke organizacije Raška, istaknuti kulturni poslenici opštine Raška, igumanija manastira Gradac i umetnički direktor Niša Barlov. Odborom, kao i prethodne godine, rukovodi Ignjat Rakitić, predsednik opštine Raška.

Po običaju, poslednje nedelje jula biće održana Međunarodna likovna kolonija „Akademija Jelena Anžujska“, čime će otpočeti i ove XXIV Raške duhovne svečanosti, a centralni deo programa je planiran za period od 15. do 19. avgusta. Tako će 16. avgusta biti organizovano književno veče Matije Bećkovića na kome će on kazivati svoje stihove, a potom će Raščani uživati u dobrom fadu u izvođenju dua Kristiana Aguas i Manuel de Oliveira. Dan kasnije svoje stvaralaštvo predstaviće naš poznati književnik Dragan Velikić, a flamenko sekstet Alfonsa i Migela Linaresa iz Kordobe dočaraće španski melos posetiocima programa Raških duhovnih svečanosti.

Na Preobraženje, 19. avgusta, biće izveden poseban program posvećen 800. godini od krunisanja Stefana Prvovenčanog, kada će biti dodeljeno i najveće priznanje Raških duhovnih svečanosti koje nosi njegovo ime. U sklopu ovog programa biće održana i svojevrsna pretpremijera delova monumentalne serije „Nemanjići – rađanje kraljevine“ koja će imati 12 epizoda, a koju režira Marko Marinković, dok je scenario napisao Gordan Mihić. Dobar deo četvoromesečnog snimanja obavljen je na raznim lokalitetima u blizini Raške (Kopaonik, Studenica, Petrova crkva…), pa je sasvim logično da se deo urađenog najpre prezentuje na manifestaciji čija najznačajnije priznanje nosi ime „Stefan Prvovenčani“.

Koncertom gitariste Dušana Bogdanovića, Beograđanina, koji na Zapadu važi za jednog od najznačajnijih kompozitora gitare 20. veka i koji radi kao muzički pedagog na prestižnim akademijama u Americi i Švajcarskoj, biće zatvorene ovogodišnje Raške duhovne svečanosti.

Programski najbogatiji dan

Programski najbogatiji dan biće 18. avgust kada će najpre nastupiti Zaneta Perišić i Tihomir Stanić sa predstavom „Prah“ u programu posvećenom jubileju Ive Andrića, da bi potom publika mogla da odgleda i predstavu „U agoniji“, pisanoj po istoimenoj drami Miroslava Krleže. Ova predstava nastala je u produkciji „Beo arta 2015 d.o.o“, a u njoj igraju Marija Vicković (Laura Lenbah), Radovan Vujović (dr Ivan Plemeniti Križovec) i Branko Cvejić (pripovedač/ inspektor), a režiju potpisuje Ana Đorđević. To veče se završava koncertom Aleksandre Radović na Gradskom trgu u Raški.

Svi dosadašnji dobitnici priznanja

Prvi dobitnik, 2000. godine, bio je kompozitor Svetislav Božić , zatim slede slikar Bata Mihajlović, filozof Mihajlo Đurić, pesnik Miodrag Pavlović, režiser Emir Kusturica, slikar Sava Rakočević, književnik Danko Popović, muzičar i kompozitor Bora Dugić, arhitekta Peđa Ristić, književnik Milisav Savić, kompozitorka Isidora Žebeljan, režiser Timoti DŽon Bajford, dramski pisac Dušan Kovačević, novinar i publicista Petar Peca Popović i glumac Predrag Miki Manojlović.