Bitlsi - raspadom su uspeli da ostanu idealni 1

Iako je „dežurni krivac“ kada se među fanovima pomene raspad Bitlsa umetnica Joko Ono, nedavni intervju koji je muzičar Pol Makartni dao za BBC ponovo je aktuelizovao večito pitanje oko raspada legendarnog benda, ali u malo drugačijem svetlu. Naime, Makartni je u intervjuu rekao da je DŽon Lenon odgovoran za raspad grupe.

I mnogo decenija kasnije pitanje ko je kriv za raspad slavne ”Liverpulske četvorke” ostaje bez odgovora.

Iako ser Pol Makartni tvrdi da je glavni krivac Džon Lenon, nije malo onih koji tvrde i dan danas da su prste umešali i Joko Ono i Ringo Star.

– Meni samo nije jasno zašto je Polova izjava digla toliko prašine… Svaki ljubitelj Bitlsa zna da je Lenon pokrenuo svoju solo karijeru još dok su Bitlsi zvanično postojali. Od singlova „Give peace a chance“ do pesme „Instant karma“. Lenon je mislio da ga bend sputava umetnički, ali i u njegovom političkom delovanju. LJudi misle da je Joko bila razlog, što isto nije tačno. Jednostavno DŽon je želeo nešto drugo i mislim da mu je bilo dosta svega, a koliko sam čitao i Pol mu je išao na živce u to vreme, kao i cela ta birokratska mašinerija oko benda – kaže Aleksandar Saša Janković frontmen benda Instant Karma koji podseća da je Džon Lenonn” želeo da opet oseti slobodu i bude samo Džon”.

– Problem je nastao kada je Pol Makartni prvi javno izašao 10. aprila 1970. i rekao da napušta bend. Lenon je odlepio i krenule su svađe preko medija… Realno, Pol je održavao Bitlse zadnje dve godine na aparatima, ali i tada su bili veličanstveni i snimili možda i svoje najbolje albume: Beli album, Abbey road i Let it be. Čista magija ljubavi – podseća Janković.

Kompozitor Marko Kon misli da “smo već negde znali da je za raspad benda kriv Lenon, samo što smo sada dobili potvdu”.

– Konačno smo dobili potvrdu toga što smo već pedesetak godina znali, iako su svi ljubitelji Bitlsa oduvek krivili Joko Ono za raspad. Bitlsi su verovatno najznačajniji bend pop kulture 20. veka. Razmišljam da je možda i bolje što su se raspali, jer su uspeli da ostanu idealni – zapaža Kon.

Pisac i prevodilac Goran Skrobonja i jedan od autora izmaštanog albuma Bitlsa kaže:

– Ne znam. Svako ima svoju priču, čitali smo njene razne varijante. Koliko ja znam, Makartni je bio taj koji je celu stvar inicirao kada je došlo do, da tako kažemo, poslovnih nesuglasica oko toga ko će da zastupa Bitlse, ko će im biti agent. Ovo je zaista novo za mene i na neki način iznenađenje, ali pošto je čovek bio tamo, valjda zna o čemu priča, pa moramo da mu verujemo – ukazuje Skrobonja i dodaje da “ne treba zaboraviti ni to da je zapravo prvi Bitls koji je hteo da napusti Bitlse bio Ringo Star”.

– Ringo je otišao usred snimanja ”Belog albuma” pa se posle nekako vratio na jedvite jade, tako da je sve to relativno – zaključuje Skrobonja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari