Fokus / The Vaccinesfoto: Album Covers

Na početku nove godine, sjajne albume imaju zaječarski DnB producent Fokus, i britanski indie rok bend The Vaccines.

Fokus – On My Way To Yugoslavia

Jugoslavija je bila, došla i prošla. Iako ima svoje žustre i žestoke protivnike, mnogima je sećanje na neko bezbrižnije vreme. Ili makar, ako ništa drugo, ono što niko ne može da spori, u takvoj kakva je, ostalo je sećanje na pun kufer kvalitetne pop kulture.

Estetika nostalgije je jaka u ovom veku, bilo da se ložite na crvene kisoke i Iskra telefone, modne krikove ili izgled Milene Dravić u filmu Dušana Makavejeva. Mnogi su probali da povampire Jugoslaviju svojim ponašanjem, mnogi da imitiraju ono što su videli, a zaječarski producent i DJ Fokus, uspeo je da je remiksuje.

Ivan Andrijašević Fokus godinama unazad uspeva da obradi poznavaoce elektronske muzike koji pre svega vole da u svom razlomljenom brzom ritmu prepoznaju melodiju nekog starog hita. Na tom talasu stiže i njegov novi mixtape „On My Way To Yugoslavia“. Na njemu se nalazi 12 pesama iz pomenute nepostojeće države, s tim što nijedna nije u onom obliku u kojem ste ga prvi put čuli. Ako ih uopšte znate naravno.

Pa tako Duško Gojković i njegov „Quo Vadis Samba“ postaje dub ili trip hop, a Đorđa Marjanovića i njegovu „Devojku malu“ nećete gotovo ni prepozanti kad krene masni duboki ritam ranog dubstep vrtloga. Naravno nije sve sporo i mračno. BPM raste kad krenu drum’n’bass remiksi Idola ili, nešto što se nisam nikad verovao da ću čuti, Minje Subote.

Brzi razlomljeni ritmovi bubnja i basa, pod uticajem britanske škole UK Garage i Dnb stila boje gotovo većinu pesama, pa i one koje možda najviše prepoznajemo. Potpisniku ovih redova su to „Frka“ Zdenke Kovačiček, ali i zaboravljena pesma Zane sa početka karijere „Rege za pivsku flašu“.

Naravno, kako je ceo projekat posvećen Jugoslaviji, morala je da se nađe i neke stara narodna, oslobodilačka, a to je na ovom mikstejpu „U tunelu usred mraka sija zvezda petokraka“ ili ako je ne znate pod tim imenom, znate je kao „Amerika i Engleska biće zemlja proleterska“, koja zvuči kao neki funky country.

Album je potpuno kompaktan, poziva na ples ali i na lagano, nenapadno uživanje van klubova. Fokus je sjajno uspeo da ukroti preširoke uticaje iz Jugoslavije, u koje je ubacio mnoge žanrove, od dečije muzike, preko šlagera do diska i popa. Sa druge strane šizofrenost izbora tema odgovara i šizofrenosti same Jugoslavije kojoj Fokus odaje poštu.

Album u celosti pronađite na OVOM LINKU.

The Vaccines – Pick-Up Full Of Pink Carnations

The Vaccines su bend koji je imao čak dve šanse da postane globalno veliki bend. Na prvih nekoliko albuma sve je prštalo od poletnih, brzih i pevljih indie pop gitarskih himni. Nakon toga, mogli su da se istaknu i samim imenom, kad je došlo doba vakcina za vreme kovida.

Ipak deluje da bend nije potpuno iskorisio ni prvi ni drugi talas popularnosti, već su ostali dovoljno poznati u krugovima koji cene njihovu vrstu muzike, ali i nedvoljno da bi bili nekom omiljeni bend za kojim se seku vene i vrišti u prvim redovima. Što je šteta jer u njihovoj lektiri se kriju neke velike pesme.

U tom raspoloženju dočekuju nas sa njihovim novim, šestim albumom. Džastin Hajvard Jang je i dalje alfa i omega benda koji svojim vokalom i pesmama nosi sve, sa melodijama koje se nakon jednog ili dva slušanja uvlače u uvo i ne izlaze danima.

Pesme “Discount De Kooning”, “Heartbreak Kid”, „Sunkissed“ jednostavno čekaju da budu otkrivene i postanu hitovi na gitarskim žurkama. Ako takve još uvek postoje i ako nekog zanimaju.

Kao glavna mana albuma se navodi da on ne nudi ništa novo, da smo sve ovo već čuli i da je sve očekivano i bez puno uzbuđenja. Ali to ne mora nužno da bude loša stvar.

Jednostavno, u trenutku kad se konstanto izmišlja topla voda i eksperimentiše sa produkcijom i formom, lepo je ponekad samo čuti old school koncept, strofa-refren, sa jasnim, poletnim gitarskim hukom . A The Vaccines sa albumom „Pick-Up Full Of Pink Carnations“ to uptavo nudi. Makar u ovim prvim nedeljama, kad još uvek nema mnogo nove muzike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari