Reditelj Olivije Babine: Niko nema vremena da se posveti tinejdžerima 1

Francuski reditelj Olivije Babine je u okviru današnje posete Beogradu predstavio domaćoj publici dokumentarni film „Swagger“, čime je zvanično otpočela njegova turneja po Srbiji.

Babine je govorio o tome kako je proveo dve godine sa učenicima škole Klod Debisi u predgrađu Olne, u Francuskoj, pre nego što je počeo da radi na filmu „Swagger“. Tokom radionica, pomagao im je da proizvode kratkometražne filmove, ali je i prisustvovao u brojnim situacijama iz njihovog svakodnevnog života, koje su poslužile kao materijal za film. Kako bi prikazao njihove strahove, sećanja i maštu, film je isprepletan fantastičnim muzičkim segmentima.

„Pravljenje dokumentarnog tinejdžerskog filma je originalna ideja. Jednog dana sam gledao reportažu o školi Klod Debisi na televiziji, videla se ograda škole izdaleka, tri tipa sa kapuljačama i u pozadini se čula muzika kao iz trilera,“ navodi autor, ističući: „Odlučio sam da napravim „Swagger“ kako bih im odao priznanje i dao im reč, zato što niko ne izdvaja dovoljno vremena da ih sasluša.“

Da bi se susreo sa onima „koji se nalaze ispod kapuljača“, „Swagger“ se bavi njihovim ličnostima, razmišljanjima, ali i ukusima. Muziku za film je radio Žan-Benoa Dankel iz dueta Air, koja je više karakteristična za tinejdžerski film, nego za film o predgrađima.

U okviru turneje filma po Srbiji, projekcije će biti organizovane, u pratnji reditelja, u još četiri grada, a to su: Niš i Leskovac (4. oktobar), Kragujevac i Gornji Milanovac (5. oktobar).

Film „Swagger“ je u Francuskoj ove godine bio u selekciji za nagradu Cesar za najbolji film, a u Srbiji je prvi put prikazan u okviru Festivala autorskog filma 2016. godine, uz podršku ACID-a (Asocijacija za distribuciju nezavisnog filma).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari