Ršumoviću nagrada za životno delo 1Dobitnici priznanja "Sima Cucić"

Nagrade „Sima Cucić“ uručene su danas u Banatskom kulturnom centru, gde je Ljubivoje Ršumović nagradu primio za životno delo, a dr Valentina Hamović za najbolju knjigu iz oblasti nauke i književnosti za decu. Plakete „Sima Cucić“ pripale su Gordani Vlajić, Đorđu Pisarevu i poshumno profesoru dr. Mladenu Dražetinu.

Nagrada „Sima Cucić” za životno delo Ljubivoju Ršumoviću uručena je za celokupni doprinos književnosti za decu kojom je obeležio odrastanje mnogih generacija u Srbiji, ali i šire.

– Ovo zaista smatram nagradom i podstrekom, i rekao bih utehom u jednom periodu svog života koji nije baš lak. Posebno mi je drago da ovu nagradu dodeljuje privatni kulturni centar u Novom Miloševu, pre svega sama ta činjenica da je jedinstven, na neki način taj kulturni centar u Srbiji, daje vrednost ovoj nagradi, izjavio je Ršumović povodom ove nagrade. On se prisetio i svog velikog prijatelja Duška Radovića.

– Naravno, Duško Radović, svojevremeno kad sam dobijao nagradu Pulji u Italiji, rekao je: Pazi, sad, Brko, imaš nekoliko neprijatelja više nego što si imao ranije. Ali, to je neka vrsta folklora našeg naroda koji prati svaku nagradu i ne samo svaku nagradu nego i svaki uspeh, naveo je nagrađeni Ršumović.

Nagradu „Sima Cucić“ Hamović je dobila za knjigu „Neprekidno detinjstvo” (Zmajeve dečje igre, Novi Sad, 2015).

– Ova nagrada mi je velika čast, drago mi je i zahvaljujem sa žiriju ako je u mom radu prepoznao nekakav nastavak puta onoga što je Sima Cucić započeo, a Sima Cucić je svakako rodonačelnik kritike književnosti za decu – izjavila je nagrađena. Dobitnicima su uručene povelje i poklon slike autorke Silvije Vlahović.

Banatski kulturni centar po 9. put dodelio je Nagrade i Plakete sa imenom Sime Cucića u okviru književne manifestacije„U čast Sime Cucića” koja je deo projektnih aktivnosti Opštine Novi Bečej –„Grada u fokusu” – na osnovu odluke Ministarstva kulture. U okviru programa, za najmlađu publiku predstavljena je knjiga „Puna kola priča” autorke Danice Bandić (1871–1950) koju je priredila Gordana Maletić, a objavio BKC. Knjigu su predstavili Gordana Maletić i učenici OŠ „Dr Đorđe Joanović” iz Novog Miloševa. Specijalni gost programa bila je Anđela Unković, pobednica 42. Pesničke štafete Gradske biblioteke „Žarko Zrenjanin” iz Zrenjanina.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari