Sačuvajmo Magacin 1

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) zatražila je podršku za više od 60 organizacija koje rade i stvaraju Magacinu u Kraljevića Marka, kako navode, povodom najavljenog iseljavanja ovog kulturnog centra i njegovog zatvaranja.

Uprkos tome što je brojem programa od skoro 1000 ove godine značajno doprineo kulturnoj sceni grada, što se dnevno održi prosečno 3 dešavanja, i što skoro deceniju opstaje iako ga gradske vlasti zanemaruju, tvrde da je Magacin pod pritiskom da bude zatvoren.

NKSS ističe da je u pitanju prostor od izuzetne važnosti za beogradsku kulturnu mikroklimu i njegovim potencijalnim gubitkom veliki broj umetnika i profesionalaca u kulturi sa samoinicirane scene izgubio bi okvir za rad.

U ponedeljak, 12. decembra u Magacinu u Kraljevića Marka 4, biće predstavljen celokupan potencijal prostora  koji sačinjavaju Magacin (17:00h Radionica -PRAKSA makerspace – Karkatag kolektiv i UG Ulice za bicikliste, 18:00h Film „Magacin u Kraljevića Marka“ u prostoru ilegalnog bioskopa, Produkcija Ciklotron i NKSS, trajanje 20min, 18:00h Marko Milić – otvorena proba – plesna sala, 19:00h Otvaranje izložbe „Rascenzurisaše li ti se umetnici“ koja će predstaviti neke od radova koji su u različitim institucijama bili predmet cenzure – galerijski prostor u Kraljevića Marka 8, 19:30h Performans, Uroš Jovanović – galerijski prostor u Kraljevića Marka, trajanje 15min, 19:45h Vođenje kroz prostor sa umetnicima koji u njemu rade 20:00h Grafički prikaz ostvarenih rezultata u protekle dve godine, kao posledica kreiranja novog modela i otvorenog kalendara– Centralni prostor, 20:15h Otvoreni trening – Cirkusfera, 21:00h Svirka i druženje – Centralni prostor).

 Magacin u Kraljevića Marka od 2007. godine funkcioniše kao otvoreni prostor za umetnike, studente, udruženja, neformalne grupe i sve one kojima je prostor potreban. Početkom 2015. godine, na inicijativu Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije i nakon javne rasprave, Magacin počinje da funkcioniše po modelu otvorenog kalendara, zasnovanog na principima dostupnosti velikom broju organizacija, zajedničkog rada, otvorenosti i tolerancije.

U toku 2016. godine u Magacinu je održano skoro 1000 dešavanja – prosečno oko tri dnevno. Probe, predstave, književne večeri, izložbe, performansi, filmske projekcije, tribine, radionice, proizvodnja, promocije, konferencije, cirkuske predstave, sastanci i još proba…. Mnogi programi kojji se vide na drugim mestima u gradu prethodno su pripremani, uvežbani i stvoreni ovde. Više od 60 organizacija i pojedinaca koristilo je prostor samo u toku 2016. godine, ne računajući one koji redovno koriste kancelarije.

Poređenja radi, formalni korisnik ovog prostora, Dom omladine Beograda, godišnje izvede ukupno oko 1600 programa, i to uz veliki broj zaposlenih, naplatu karata i značajna budžetska sredstva. Samo poređenje sa ovom institucijom govori o kakvom doprinosu umetničkoj sceni se radi. Broj zaposlenih u Magacinu je nula i prostor funkcioniše samoorganizovanjem korisnika.

Uprkos svemu navedenom, Magacin se koristi nelegalno zbog decenijskog zanemarivanja i odbijanja gradskih vlasti i Doma omladine da regulišu pravni status njegovih korisnika. Organizacije koje u njemu stvaraju pod stalnim su pritiskom da će prostor biti zatvoren ili iskorišćen u komercijalne svrhe.

Najnovije pretnje dolaze u vidu petnaestodnevnog roka za iseljenje organizacija koji je usledio kao posledica novog prebacivanja odgovornosti između Doma omladine i Grada Beograda. Dom omladine povlači se kao posrednik i formalni korisnik prostora iz Magacina, a novi-stari vlasnik traži da se prostor pre primopredaje iseli.

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije u protekle dve godine pokušala je da zajedno sa formalnim korisnikom prostora Domom omladine i Sekretarijatom za kulturu grada Beograda pronađe rešenje kako bi ovaj prostor zadržao svoju dosadašnju namenu, nastavio da ostvaruje uspešne rezultate i bio otvoren i dostupan organizacijama koje se bave savremenim umetničkim stvaralaštvom, uz maksimalno iskorišćenje i deljenje prostora. Zato pozivaju zainteresovane da upute jasnu poruku da nema odustajanja, da nema povlačenja i da će Magacin ostati kulturni centar dostupan svima.

U ponedeljak 12. decembra u 12 časova u prostorijama Medija centra biće održana i konferencija za medije na kojoj će biti detaljno predstavljeni dosadašnji rezultati rada Magacina, kao i problemi i predložena rešenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari