Samo da se ne zaljubimo i Žene koje upiru u gnojne rane društva: Dve hit predstave Zagrebačkog kazališta mladih u Beogradskom dramskom pozorištu 1Foto promo/Zagrebačko kazalište mladih

Uzbudljiv teatarski vikend na našim scenama upotpunjuje Zagrebačko kazalište mladih (ZKM), koje prvi put gostuje u Beogradskom dramskom pozorištu, a u okviru regionalnog festivala Naši dani, na kojem se predstavljaju najuspešnije produkcije. Na Maloj sceni „Predrag Pepi Laković”, u subotu, 22. oktobra u 20 časova, pred publikom će biti drama Ivora Martinića „Dobro je dok […]

Uzbudljiv teatarski vikend na našim scenama upotpunjuje Zagrebačko kazalište mladih (ZKM), koje prvi put gostuje u Beogradskom dramskom pozorištu, a u okviru regionalnog festivala Naši dani, na kojem se predstavljaju najuspešnije produkcije.

Na Maloj sceni „Predrag Pepi Laković”, u subotu, 22. oktobra u 20 časova, pred publikom će biti drama Ivora Martinića „Dobro je dok umiremo po redu“, u režiji Aleksandra Švabića.

Jedan od vodećih hrvatskih pisaca i dramatičara, čija se ostvarenja igraju i na našim scenama, u „Dobro je dok umiremo po redu“ daje slike napola urušene porodice, progovarajući na inovativan, mudar i lucidan način o porodičnim i partnerskim odnosima, roditeljstvu, smrti.

Ova predstava je od premijere 2019. izvedena više od 50 puta i nagrađena je svim najznačajnijim pozorišnim priznanjima u Hrvatskoj.

„Glavni likovi iz ove drame boje se življenja. Oni se boje zaljubljivanja. Zaljubljenosti u drugu osobu, zaljubljenosti u želju ili san, zaljubljenosti u drugu zemlju. Boje se jer se boje promjena. Pitao sam se imamo li pravo na promjenu? Imamo li pravo na slobodu? I koliko sloboda može boljeti? Imamo li pravo rušiti pravila, običaje i zakone koje smo živjeli sve do jučer? Jučer smo nekomu rekli da ga volimo, a danas ćemo mu reći da ga ne volimo. Jučer smo živjeli u jednoj zemlji, a danas ćemo živjeti u drugoj…Može li se uopće živjeti, a da nas ne boli? U jednom trenutku drama „Samo da se ne zaljubimo“ postala je „Dobro je dok umiremo po redu“. Čini mi se da sam se negdje tijekom pisanja prestrašio tog pomalo fanatična naslova „Samo da se ne zaljubimo“, zapisao je Ivor Martinić.

Likove njegovih junaka igraju Pjer Meničanin, Doris Šarić Кukuljica, Nataša Dangubić, Milica Manojlović, Кristijan Ugrina, Zoran Čubrilo i Maro Martinović….

Druga hit predstava ZKM, „Ja sam ona koja nisam”, po tekstu Mate Matišića, u režiji Paola Mađelija, biće izvedena u nedelju, 23. oktobra u 19.30, na Velikoj sceni BDP „Olivera i Rade Marković“.

Priča koja kroz tri jednočinke progovara o tri generacije žena, i svaka od njih ima poseban problem i način borbe sa životom, čime Matišić prokazuje okruženje u kom žive i u kome još dominira muško društvo, oduševila je publiku ovogodišnjeg Sterijinog pozorja.

„Naziv teksta naše predstave „Ja sam ona koja nisam“ sugerira odgovor tomu gorućem grmu koji naše žene u predstavi daju: ne postojim. Dakle, žena ne postoji, ili barem nema istu priliku dati opseg vlastitoj egzistenciji koji joj pripada. Ona se, Žena, pita stavljajući na kocku vlastitu sudbinu, kakve su njezine mogućnosti opstanka u današnjem društvu. Podaci nam govore da je svake godine u svijetu ubijeno oko 66 hiljada žena, a milijuni njih maltretirane su i zlostavljane u obitelji. Samo 11 odsto pronađu snage prijaviti zlostavljanje, a čitav se taj konglomerat nepravdi voli nazivati ženskim pitanjem. Pitanjem? Naše žene ne pitaju. One pokazuju prstom. Ovaj komad objedinjuje tri jednočinke kojima su narativne linije, motivi pa i zapleti povezani glavnim ženskim likovima. Prva je Hrvatska Lolita, druga Porno film, a treća Žena djevojčica“, zapisala je dramaturškinja Željka Udovičić Pleština.

Ali, kako navodi, žene u ovoj predstavi nipošto nisu žrtve.

„Bilo bi to prejednostavno, previše plošno i pamfletsko tumačenje autorovih intencija. One, istina, stradaju shrvane okolnostima, no uspješno razotkrivaju društvo i istinu, a pokazuju i snagu: one se, svaka na svoj način, uspijevaju izboriti za sebe ili pak od toga svjesno odustaju upirući prstom u gnojne rane društva koje ih je na to natjeralo“, istakla je Pleština.

 

Matišićeve junake sa Mađelijevim rediteljskim potpisom na sceni oživljavaju Anđela Ramljak, Maro Martinović, Barbara Prpić, Milivoj Beader, Doris Šarić Кukuljica, Hrvojka Begović, Filip Nola, Lucija Šerbedžija, Frano Mašković, Ugo Кorani, Urša Raukar, Zoran Čubrilo, Dado Ćosić, Кatarina Bistrović Darvaš, a predstava traje 180 minuta sa pauzom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari