Berlinska tehno scena uvrštena na Uneskovu listi nematerijalne kulturne baštine 1Foto: Jochen Eckel / imageBROKER / Profimedia

Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) saopštila je da je na svoju listu nematerijalne kulturne baštine dodala šest elemenata u Nemačkoj, uključujući berlinsku tehno scenu, čime je priznat njen doprinos kulturnom identitetu grada.

Mreža klubova i kulturnih promotera u Berlinu „Clubcommission“ ocenila je odluku Uneska kao prekretnicu za berlinske tehno producente, umetnike, klupske operatere i organizatore događaja.

„Odluka će nam pomoći da osigurano da klupska kultura bude prepoznata kao sektor vredan zaštite i podrške“, izjavio je za Dojče vele Luc Lajhzenring, član izvršnog odbora te mreže koja takođe pomaže u očuvanju i razvoju berlinske klupske kulture.

Nemačka prestonica je postala poznata u svetu po tehno sceni. Berlinski klubovi se, međutim, i dalje oporavljaju od posledica pandemije kovida-19.

Kampanja za dobijanje statusa kulturnog nasleđa počela je pre više od decenije.

Jedan od osnivača festivala elektronske muzke Loveperade (Parada ljubavi) Matijas Reing (poznat kao Dr. Mote) i tim neprofitne organizacije Rave The Planet podneli su u novembru 2022. zahtev da berlinski tehno dobije status nematerijalne kulturne baštine.

Unesko je na listu nematerijalne kulturne baštine dodao i zimsku paradu Perhtelauf iz bavarske opštine Kirhzeon (Kirchseeon Perchtenlauf), na kojoj učesnici oblače kostime krznenih čudovišta, zatim tradiciju pevanja u gradu Finstervalde, tardicionalni beli vez iz grada Švalm u Hesenu (Schwälmer Weißstickerei), sajder od jabuke iz Mozelske oblasti (Viez), kao i slobodno penjanje u Saksoniji.

Uneskova lista nematerijalne kulturne baštine napravljena je 2003. sa ciljem da se očuvaju i podrže kulturne tradicije, uključujući muziku, umetnost, verovanja, kuhinju i ples.

Nemačka Unesko komisija je u saopštenju navela da se Nemačkoj polovinom 1980-ih godina u Frankfurtu i Berlinu etablirala klupska scena. Iz prethodno nastale DJ scene, nastao je tehno kao muzika atmosfere posle ujedinjenja Nemačke.

„Objekti koji su ostali napušteni iskorišćeni su za stvaranje tehno i klupske scene, koja je u Berlinu veoma prisutna. Zvuk i produkcija tesno su povezani sa atmosferom grada i razvili su poseban karakter u kontekstu ujedinjenja bivše istočne i zapadne Nemačke“, navodi se u saopštenju, prenosi Beta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari