U okviru koncertnog serijala Nova scena, koji Dom omladine organizuje ove zime, danas će u Klubu DOB nastupiti bendovi Stuttgart Online i Kriške, koji će ovom prilikom publici predstaviti svoje nove albume. Stuttgart Oniline čine Bojan Slačala (bas i glas) i Marko Barišić (bubnjevi i glas), a povodom večerašnjeg koncerta smo razgovarali sa njima.


  • Novi album je „Prava stvar“ – šta nam donosi, da li postoje neke razlike u odnosu na prethodni?

Prava stvar je punokrvna tridesetominutna rokenrol ploča sa 11 novih pesama. Čini nam se kao idealan novogodišnji poklon paket – svako će sigurno pronaći nešto za sebe, tj. problem čije rešenje ga se tiče… Inače, sve je isto kao i na prvom albumu, energija, rokenrol i poruka, snažna i direktna poruka.

  • Ponovo ste snimali u studiju Digimedia, a producent je bio Boris Mladenović – da li se to pokazalo kao dobitna kombinacija za zvučni zapis vaše energije koja uživo poprilično prašti?

Prošle su dve godine od našeg prvog izdanja. U međuvremenu su se desili veliki pomaci i u sviračkom i u produkcijskom smislu. Grupa je napredovala, produkcija je napredovala, a taj obostrani uspeh je zasnovan na velikom entuzijazmu svakog od nas.

  • Koje su prednosti a koje mane kombinacije bas i bubanj, da li je to veći izazov nego bend sa gitarama?

Čisti rudnik. Mnogo rada, manje zadovoljstva ali kad se desi znamo to da cenimo, i te kako. Pogodnosti su organizacione prirode, lako je raditi sa nama.

  • Tekstovi su vam veoma iskreni i životni – gde se nalaze osnove inspiracije za poetiku Stuttgarta?

Kako gde!? Pa da li je vama lepo u životu? Jeste li okruženi sretnim i zadovoljnim ljudima punim ljubavi i sreće? Problemi, hipermarketi problema, tone samodovoljnosti, terabajti gluposti koje okupiraju ljude. Naša muzika ne dotiče one kojima je dobro i potpuno je jasno zašto u našim porukama ne nalaze ništa bitno i važno. To je ono, sit gladnom ne veruje! Sve je uvek isto… na žalost, njihovu i našu.

  • Često vas porede sa bendovima Šarlo akrobata/Disciplina kičme, čak imate i pesmu „Kao Šarlo“, ali reklo bi se da je ipak Stuttgart – Stuttgart. Koliko je danas uopšte održiv koncept originalnosti?

U pravu ste, Štutgart je Štutgart, zvuk za sebe, energija i poruka, nema greške, ili čuješ il’ si glup. Svakako, koncept originalnosti je prevaziđena kategorija danas – čik da vidimo nekoga ko to može da ospori originalnošću u izrazu. Sve je već rečeno, sve je već viđeno, sve već zvuči kao nešto poznato, zar ne!? To nikako ne treba da predstavlja problem u bavljenju umetnošću. Za ono što se nekad nazivalo originalnost, danas je možda bolje upotrebljavati pojam savremenost. Reakcija na vreme u kom egzistiraš te čini originalnim u svakom slučaju.

  • S obzirom da je novi album svež, kakvi su vam dalji planovi, hoće li biti novih spotova, turneja povodom koncertne promocije albuma…?

Sve od navedenog je u planu. Koncertna promocija albuma će se desiti 11. februara u Klubu Doma omladine Beograda, zajedno sa grupom Kriške koja takođe isto veče koncertno promoviše svoje debitantsko ostvarenje. Pratite naše aktivnosti na društvenim mrežama, na Fejsbuku smo svakako najaktivniji, a to je ujedno i način da online poručite naše najnovije izdanje.

  • Šta nas očekuje u Domu omladine – nove pesme, ispravni kablovi koji ne prekidaju?

U pitanju je odgovor.

Novi album je „Prava stvar“

Grupa Stuttgart Online postoji od 2006. godine, a veb magazin Popboks ih je proglasio najboljim debitantima 2007. godine. Prvi album „Radost svakom domaćinstvu“ snimaju tokom 2009. u beogradskom studiju Digimedia sa producentom Borisom Mladenovićem i objavljuju iste godine za izdavačku kuću Odličan hrčak. U međuvremenu grupa je održala veliki broj nastupa u Srbiji i regionu, a njihovi singlovi su se više puta nalazili na relevantnim domaćim radio i TV listama. „Prava stvar“ je ime novog, drugog po redu albuma koji je snimljen tokom 2011. godine i ovog puta u studiju Digimedia, sa producentom Borisom Mladenovićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari