KONTAKTFoto: Nemanja Djorđević

Tokom poslednjeg konferencijskog dana šoukejs festivala KONTAKT eminentni stručnjaci su govorili o budućnosti muzičke i festivalske industrije, saradnji muzičara i organizatora koncerata, uticaju veštačke inteligencije na muziku, a na panelu ex-yu vremeplov govorilo se o ključnim momentima koji su oblikovali jugoslovensku rock scenu.

Uveče su održani nezaboravni koncerti Bojane Vunturišević i grupe Jarboli, koji su na delu pokazali koliko je bitno sve ono o čemu se na panelima govorilo, a na Hali Gali žurci publika je uživala u moćnoj zabavi koju je priredio ovaj muzički kolektiv.

Danas se završava osmi KONTAKT drugim koncertom grupe Jarboli u Dorćol Platzu, jer je prvi, sinoćnji koncert rasprodat u rekordnom roku.

Konferencijski dan je započeo panelom “Relacije između muzičara i realizacije koncerata”, a naši poznati muzičari, promoteri i organizatori su govorili o važnosti detaljne saradnje i dobre komunikacije svih učesnika, ali i koliko je važna precizna rajder lista da bi se zadovoljili standardi izvođača, a publika uživala u kvalitetnom koncertu. Govorilo se i o izazovima da se obezbedi odgovarajuća tehnička oprema, pa je legendarni muzičar Žika Jelić istakao da YU Grupa veoma vodi računa o kvalitetu svojih svirki i iz tog razloga ništa ne prepuštaju slučaju, već da unutar regiona koriste isključivo svoju opremu. S druge strane Predrag Ivanović, organizator KONTAKTA i dugogodišnji organizator koncerata je rekao da je i organizatorima i muzičarima najbitnije da imaju najbolje moguće izvođenje, kako bi publici pružili nezaboravno iskustvo. Na panelu su govorili i Branislav Vasilić sa Fakulteta dramskih umetnosti, organizatori i promoter Danilo Nikodinovskki, Milorad Vučković i Vladislav Pejak. Svi su se složili da je ključ uspešne organizacije muzičkog događaja u detaljnoj i preciznoj komunikaciji svih učesnika, a da rajder liste imaju centralnu ulogu.

KONTAKT
Foto: Belkisa Abdulović

“Muzika i tehnologija” je panel koji na kome se govorilo o uticaju tehnoloških inovacija na muzičku produkciju i kreativan proces, sa posebnim akcentom na mogućnosti koje nudi veštačka inteligencija. Panelisti Dimitrije Dragojević, audiovizuelni umetnik, muzički producenti Filip Vlatković i Vladimir Moritz, Uroš Milkić i moderator Ivan Kljajić sa Akademije umetnosti Novi Sad su diskutovali o napretku u audio tehnologiji, koji je doprineo da process obrade pesama bude mnogo brži i kvalitetniji. Promene u audio praksi, uključujući korištenje softvera za rebalansiranje i snimanje bendova, pokazale su kako algoritmi i softver sve više utiču na studijski rad, ali je istaknuto da se ne može u potpunosti zameniti ljudski element u muzici, posebno u autorskoj muzici gde su emocije i tehnika sviranja ključni. Ova panel diskusila je osvetlila kako tehnološke inovacije otvaraju nove mogućnosti za muzičare i producente, ali istovremeno postavljaju pitanja o očuvanju autentičnosti i ljudskog dodira u muzici. Iako tehnologija nudi alate koji mogu poboljšati kreativni proces, ključno je naći ravnotežu između korišćenja ovih alata i očuvanja srži muzičkog izraza. Razgovor je naglasio važnost prilagođavanja industrije muzike brzim tehnološkim promenama, istovremeno čuvajući vrednosti koje muziku čine jedinstvenom i emotivnom.

Konferencijski deo ovogodišnjeg KONTAKTA je zatvoren panelom “Kolevka britanske festivalske industrije” na kome su govorili istaknuti predstavnici britanske muzičke scene. Ovaj panel je bio izuzetna prilika da se zaviri u samu srž razvoja festivalske kulture u Velikoj Britaniji, a govorilo se i o trenutnim izazovima i trendovima koji će oblikovat njenu budućnost. Jake Beaumont-Nesbitt iz International Music Managers Forum, Chris Tofu MBE iz Continental Drifts i Malcolm Haynes iz paba Star and Garter su publici preneli svoja neprocenjiva iskustva sa početka svog puta. Oni su istakli da su rani dani entuzijazma, inovativnosti i strasti bili ključni za oblikovanje današnje scene, te da komercijalizacija i uticaj velikih kompanija menjaju fokus sa strasti, kojom se vodila organizacija festivala, na profitabilni model, što u određenoj meri ugrožava očuvanje autentičnosti, kreativnosti i integriteta festivala. Takođe, panelisti su naglasili značaj inovacija i prilagođavanja novim trendovima, kao što su urbanizacija festivala i njihova održivost, a istaknuta je i potreba da se festivali približe gradovima i koriste obnovljive izvore energije, kako bi se minimizirao njihov ekološki uticaj.

KONTAKT
Foto: Belkisa Abdulović

U rasprodatoj sali Amerikana Doma omladine nezaboravni koncert je održala Bojana Vunturišević, koja je svojom energijom i pesmama širila ljubav, a publika je kao hipnotisana pratila svaki Bojanin poziv. Od trenutka izlaska na scenu atmosfera je bila uzavrela, a posle svake pesme publika je oduševljeno reagovala zaglušujućim vriskom.

Istovremeno u rasprodatom Dorćol Platzu grupa Jarboli je održala dugo očekivani koncert, a koliko ih se publika uželela govori i činjenica da je organizator KONTAKTA zbog rekordno brzo prodatog prvog koncerta, morao da organizuje još jedan koncert koji će biti održan večeras, 24. marta takođe u Dorćol Platzu. Ovim koncertom će zvanično biti zatvoren program osmog KONTAKTA, koji se ove godine učvrstio na samom vrhu muzičkih konferencija i festivala u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari