KKN: Rokenrol će tek imati moć da probudi usnule mase 1Foto: Promo

Kaže jedan naš pesnik:

„Karantina više nema (u-nama-je)
Al naučio nas je da ljude
Delimo na zdrave i uboge.
Osim toga, mržnja koja traje (ovde je trajala)
Učini da čovek zaboravi:
Ko je,
I šta je.“

Eto, možda da se setimo toga i da vidimo šta sa ovolikom mržnjom – tako Nenad Pejović, gitarista benda Kanda, Kodža i Nebojša, citirajuću pesmu Čistilište pesnika Raše Livade, odgovara na pitanje: šta bi prvo promenio u društvu, na sceni i u životima ljudi.

Bend Kanda, Kodža i Nebojša nastupiće 4. jula na Beer Gardenu, a povodom toga Pejović pravi ovonedeljnu plejlistu za Mikstejtp za post – karantin, u kojoj svake subote muzičari otkrivaju šta su stvarali za vreme vanrednog stanja, dok nisu mogli da nastupaju, i najavljuju njihove koncerte, kao i žurke i događaje koji nas očekuju u narednom, post-karantinskom, periodu.

Kao i svima tako i KKN-u, vanredno stanje poremetilo je koncertne planove, međutim, bend je već zakazao nove datume za lajv nastupe.

– Trenutno je plan da sviramo početkom jula u Beogradu na Beer Gardenu, potom i u Aranđelovcu, u avgustu je plan takođe da nastupimo na dva festivala u Prijedoru i na Tjentištu, za jesen takođe imamo dogovorene nastupe… – najavio je gitarista i zaključio: „Pošto je život sve ono što se događa dok praviš planove, ostaje nam da pratimo preporuke, stanje nije više vanredno, ali je rovito“.

Kad smo kod planova, Pejović najavljuje i aktuelne događaje u gradu koje planira da poseti.

– Otići ću na neku od klupskih svirki koje kreću da se organizuju ovih dana, a nameravam da posetim izložbu fotografija Rok momenti u novobeogradskoj Blok galeriji, kao i izložbu „Tu sam“ Jelene Ilić u Kolarčevoj zadužbini – kaže Pejović.

Inače, kako objašnjava gitarista benda, KKN je krajem januara snimilo materijal za upravo objavljen dupli album „Popis“. Prema Pejovićevim rečima, miksali su ga i producirali do neposredno pred karantin i onda čekali da fabrike vinila i diskova počnu da rade.

– Pošto je album sastavljen od već snimljenih pesama sa dosadašnjih izdanja, uzgred da pomenem da na ih vinilnom izdanju ima 21, a na diskovima 23, malo je prostora za priču kako su sve one nastajale od sredine devedesetih na ovamo. Lično govoreći, karantin me je više podstakao da sviram staru muziku, nije me zanimalo da pravim ništa „novo“, toga ionako imam previše u formi skica na telefonskoj memoriji – ukazuje Pejović povodom albuma.

On plejlistu za Mikstejp započinje njihovom pesmom Najsvetliji dan – treći singl sa Popisa, izvorno sa albuma Prekidi stvarnosti iz 2005.

– Kao i onda, čekamo ga i izvesno je da ćemo se probuditi u njemu – konstatuje Pejović, misleći na najsvetliji dan.

Njemu se ne čini da je korona stvar prošlosti, pa tako još nije siguran da je moguće sagledati sve njene posledice. Kako primećuje, muzičari, umetnici spadaju u manji deo populacije na sceni direktno pogođene krizom i dodaje da, što se muzičara tiče, Sokoj je uplatio bespovratnu pomoć svim autorima u statusu umetnika, a i grad je učinio isto. To je, međutim, intervencija u krizi i na duge staze taj model je neodrživ.

– Problemi koji pogađaju scenu su drastični i frka je, ali je to opet kap u moru upoređeno sa podatkom da je tokom pandemije između 30 i 40 miliona ljudi ostalo bez posla u SAD. Ili recimo okolne zemlje sa izlazom na more koje kasu pune uglavnom od turizma – kaže on.

Na pitanje kako u budućnosti vidi koncerte i festivale i da li će se ta situacija dalje odraziti na njihovo održavanje, Pejović smatra da hoće.

– Već se odrazio, praktično svi događaji su otkazani ili, za sad, pomereni, na zapadu čak za iduću godinu, što znači da je sudbina šou biza da prespava 2020-u. Mislim da još uvek nismo stigli do „post koroničnog perioda“. Ovih dana se dešavaju neke manje i srednje svirke u gradu, postoje planovi i za festivale i za samostalne koncerte od jula, videćemo. Naraštaju kome pripadam ovo nije ni prvi, a izvesno ni poslednji rodeo – zaključuje Pejović.

S tim u vezi, od samog početka, 2020. godina je bila turbulentna na mnogo nivoa, od požara u Australiji, preko korone, sve do riot-a u SAD-u, a kod nas su se deslili i izbori na koje nije izašla polovina stanovništva sa glasačkim pravom.

Upitan da prokomentariše ovu situaciju i bližu budućnost, kao i to da li ove nelagode koje su nas zadesile imaju moć da uzdrmaju pojedinca da promeni nešto u svom okruženju, on primećuje da je pandemija počela istovremeno sa infodemijom.

– Da dodam vašem spisku ovogodišnjih zbivanja i to da smo pre korone udisali najotrovniji vazduh na svetu. I da nastavim kao infodemijski analitičar – što se naših izbora tiče, slična stvar se desila na prošlogodišnjim izborima u Albaniji, deo opozicije je zagovarao bojkot. Međutim, procene su da je tek oko 20 procenata birača izašlo, glasalo, a EU je prihvatila rezultate, pretpostavljam vođena uverenjem da je i fasadna stabilokratija bolja od konflikta divljih južnoevropskih plemena – konstatuje Pejović i dodaje: da globalno i lokalno, veliko je komešanje i uznemirenost i svesnog i nesvesnog, za sada čini mi se da je Mišel Uelbek adkvatno ocrtao neposrednu budućnost rečima da će „sve ostati isto, samo malo gore“.

Kada je muzička scena u pitanju on primećuje da je kod nas i šire, primetna vitalnost na brojnim novim albumima i singlovima, kao i uvek, i dodaje: „pitanje je kako će se industrija snaći“.

Upitan da li rokenrol i alternativna kultura i dalje ima moć da probudi usnule mase, Pejović zaključuje – „tek će imati“.

Mikstejp za post – karantin:

Let’s Have a Ball Tonight – Tim Maia

https://www.youtube.com/watch?v=9dyqISuHYIE&fbclid=IwAR25e4VBD5zFUzAo3fPGB7MWOWXCzNVfQbGOXdMPdFgzymUfWyxKuhFVA2A

Gun Club – Anger Blues

When the Lights Are Low · The Paragons

The Clash – Every little bit hurts

Freedom Flight · Shuggie Otis

The Beach Boys – Let’s Go Away For A While

Orchestre „La Vision“ – L’ Embrassade

Hugo Montenegro – Traces

Janko Nilovic – Roses And Revolvers

https://www.youtube.com/watch?v=0fvW6TytuWU

Tomorrow Never Knows: Junior Parker

Khruangbin – Two Fish and an Elephant

https://www.youtube.com/watch?v=3UENXUKm_6U&list=PLZ_z0a19zwyFysNfWn1wWzkdOstDSigNM&index=2&fbclid=IwAR1t5xY1a1yl8s2mZZU4On8XyvOOTRFHHY-GdwAIoEKANeW8Z0cbeNs7WOc

Heaven Is 10 Zillion Light Years Away · Stevie Wonder

Curtis Harding – „Ghost Of You

Thin Lizzy – No One Told Him

 

Terry Reid – Ooh Baby (Make Me Feel So Young)

https://www.youtube.com/watch?v=qZvl9YAeUNo

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari