"Kvota na pobedu Ukrajine na Evroviziji formirana na osnovu trenutnog političkog stanja u svetu, a ne zbog kvaliteta" 1Foto: Screenshot YouTube/Eurovision Ukraine

– Mislim da je kvota na pobedu Ukrajine u kladionicama formirana na osnovu trenutnog političkog stanja u svetu a ne zbog kvaliteta numere ukrajinske predstavnice Aline koja, istini za volju, nema toliko lošu pesmu ali ne može da se poredi niti na jednom nivou sa umetničkim masterpisom naše Konstrakte koja će oduvati ovogodišnje takmičenje.

Zato toplo preporučujem ovdašnjim kladioničarima opkladu na Anu Đurić, koja je na kladionicama pre srpskog takmičenja stajala 12 – kaže u odgovoru na Danasovo pitanje kako komentariše to što je na kladionicama Ukrajina favorit za pesmu Evrovizije Igor Brakus, radijski voditelj i novinar.

Da politika i te kako ima udela u ovom muzičkom takmičenju opšte je mesto i nešto što ističe i kompozitor Marko Kon i sam čest učesnik ovog takmičenja i u „svojstvu“ autora i izvođača.

– Muzička takmičenja, kao uostalom i sva sportska takmičenja, dakle, koja u sebi imaju nešto nacionalno ne mogu da budu apolitične. To je potpuno prirodno, kao i što samo navijanje uz bilo kakvu zastavu već podrazumeva određenu politizaciju događaja. Normalno je da politika prilično učestvuje u svemu tome. Evropa se odavno nedvosmisleno odredila u sukobu Rusija-Ukrajina i na svim poljima će uraditi sve što mogu da Ukrajinu podrže a Rusiju ne, i mislim da je logičan sled da će Ukrajina na kraju pobediti – „prognozira“ Kon.

Muzičarka Ana Stanić smatra da je normalno da će ljudi iz saosećanja prema Ukrajini glasati za njenog predstavnika na Evroviziji.

– Svi oni koji saosećaju sa Ukrajinom glasaće za njenog predstavnika. To nije ništa čudno i ne mora da znači da ima veze sa kvalitetom pesme. S tim što se ograđujem, jer pesmu nisam čula – dodaje kantautorka.

– Eurosong je oduvek bio tačno ogledalo trenutne situacije u pop kulturi i politici uopšte – slaže se i Boris Miljković, kreativni direktor RTS-a .

– A moje iskrene nade su da ćemo se mi vrlo visoko plasirati, ako ne možda i pobediti, jer čim smo se mi pojavili mnogima je naš nastup bio interesantan i u evropskom smislu – ističe čovek koji se itekako razume u to kako neki domaći umetnički proizvod plasirati u Evropi i svetu.

Ne mogu da zaključim kako se desila tolika popularnost pesme ‘In corpore sano’, desilo se to na izboru Pesme za Evrovoziju kada su se sklopili slika i zvuk – nešto je kod publike kliknulo i mobilisala se široka publika da glasa. Onda smo pobedili i onda se zalufa sve, a posle to ide samo od sebe, rekla je Ana Đurić Konstrakta u Danu uživo na N1.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari