Multikulturalni diverzitet zvuka večeras trese zidove KC Grada 1Ilustracija: Goce Ilievski Dizajn: Pavle Trifunović

– Šta može da se očekuje od nas? Gusle u sempleru i distorzija na violini! Ceo događaj je jedan multikulturalni diverzitet, a to je Lenahrt Tapes u svojoj suštini. Biće to jedinstven ples na muziku na različitim jezicima i jako se radujemo što smo deo ove priče – tako muzičar Vladimir Lenhart, najavljuje večerašnje nastupe na Huteneni Hibrid festivalu, u Kulturnom centru Grad.

U saradnji sa MKC-om iz Skoplja i festivalom „Zdravo mladi“ i pod okriljem Liveurope programa celovečernji Huteneni Hibrid festival ugostiće gruzinskog alhemičara – Tamada, makedonsko-slovenački bend Rush to Relax i domaće virtuoze Lenhart Tapes ft. Tijana Stanković, uz lokalnu DJ podršku.

Multikulturalni diverzitet zvuka večeras trese zidove KC Grada 2
Foto: Josip Bolonic

Vladimir Lenhart (Lenhart Tapes) je tokom prethodnih deset godina izgradio prepoznatljiv i unikatan stil semplujući naizgled nespojivu muziku na vokmenima – od fri džeza i nojza, do tradicionalnih etno zvukova i turbo folka. Već neko vreme Lenhart nastupa sa magičnom Tijanom Stanković – glas i violina. Njegov debi album „Dueti“ (2021) bio je tektonski poremećaj za celu Evropu, a drugi album upravo se snima. Lenhart najavljuje da je pored albuma u planu i snimanje spota.

Damjan Manevski, muzičar iz benda Rush To Relax kaže da je srećan što Rush To Relax nastupa na Huteneni Hibrid Festivalu.

– Onih 500 kilometara koje ćemo provesti u kombiju proćiće nam u tren oka, jer smo već uzbuđeni. Drago nam je da imamo mogućnost da surađujemo sa Pop Depresija/Kišobran kolektivom, oni su za nas pravi regionalni šampioni. Njihovo izdavaćko i promotersko delovanje nas itekako inspiriše, jer retko koji grad može se pohvaliti sa takvim posvećenim kolektivom. Na festivalu nastupamo sa Lenhart Tapes i Tijanom Stanković – Lenhartov lanski album nam je jedan od regionalnih favorita za 2021. A verujem da će i Tamadin spoj istočnog melosa i zapadnog zvuka protresti zidove KC Grada. Retko imamo priliku biti deo jednog ovako šarenolikog i kvalitetnog programa. Biće to super veče! – najavljuje Manevski za Danas.

Multikulturalni diverzitet zvuka večeras trese zidove KC Grada 3
Foto: Leo Vidmar

Ako se pitate kako Rush to Relax zvuči uživo – to je jedan klasičan rokenrol bend. Četiri momka, koji uživaju da sviraju zajedno.

– Nije nam problem ući u kombi i odsvirati malu turneju po Balkanu, u sklopu koje sviramo i u Beogradu. Uživo iskreno otvorimo naše duše i dozvolimo da sve emocije izađu iz nas. Publika obično zna da to oseti i onda nas sve povede magija muzike. Večeras očekujemo da dođu naši stari prijatelji iz Beograda (alo bre!) i naravno da upoznamo još kojeg novog – ukazuje Manevski.

Rush to Relax je DIY rokenrol projekat Damjana Manevskog, makedonskog muzičara koji živi i stvara u Ljubljani. Damjan je član grupa Lelee i Molokai. Na drugom studijskom albumu „Misli“, koji je izašao pre par dana, Damjan nastavlja svoj prirodni razvoj i kao muzičar i kao tekstopisac potpuno u duhu dobro poznate makedonske muzičke tradicije.

Gruzinski alhemičar Tamada je rođen kao Laša Čapel u Abhaziji u Gruziji, odakle je izbegao u Tbilisi. Deset godina svirao je rokenrol, a onda se okrenuo elektronskoj muzici. To se poklopilo sa novom selidbom, ovog puta u Rigu. Tu su se sve kockice složile, a zvukovi su se uklopili u celinu. Od tada neumorno se seli i svira po celom svetu. Njegova muzika ima gruzinske tradicionalne korene, mešaju se akustični instrumenti i elektronika, a Tamadina poezija je i angažovana i ljubavna. Svoj stil nazvao je Deep Duqan.

Nije zanemarljiva ni vizuelna komponenta – njegov imidž u mnogome je omaž Velikom Lebovskom, a bitno je znati i da je Tamada onaj koji sedi u čelu stola i prvi nazdravlja. Tamadin prvi EP „Frühstück mit Tamada“, izašao je tokom leta 2020. godine, a sledili su „Papa Nakebi“ i „Dionysus vs Tamada“. Singlovi „Tikebi“, „Shara“ i „Modis“ najavljuju nova iznenađenja za sva pokoljenja i to već ovog leta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari