O predstavnici Srbije na Evroviziji: Konstrakta jedna od retkih na takmičenju bez ijednog oprobanog recepta 1foto Printscreen RTS

Nastup pevačice i tekstopisca Ane Đurić Konstrakte, pobednice domaćeg festivala „Pesma za Evroviziju 22“ i predstavnice Srbije na 66. takmičenju za „Pesmu Evrovizije“ sa pesmom „In corpore sano“, oduševio je mnoge, neke je i zbunio, ali domaću javnost nije ostavio ravnodušnom.

Tim povodom Danasovi sagovornici komentarišu nesvakidašnji nastup koji se izdvojio autentičnim „performansom“, tekstom i zvukom, pesmom koju su učesnici takmičenja pevali posle prvog slušanja.

– U periodu kada su „tajmlajnovi“ mreža prebukirani slikama rata i izborima, izbor jedne pesme je sve zasenio, pa su danas, po skidanju krmelja, svi kačili i čestitali pobedu Konstrakte. U toj euforiji čak je bilo onih koji su ubeđeni da Konstrakta kao pobednik i eksces neke vrste najavljuje pobedu nekih i eksces na predstojećim izborima. Logično, u danima kada se politika meša sa umetnošću, pa što ne i sa najveselijim festivalom – zapaža Branko Rosić, pisac, novinar i zamenik urednika Nedeljnika.

Kompozitor Marko Kon kaže za Danas da mu se pesma dopala „na prvo slušanje“.

– Odmah se izdvojila svojom posebnošću. Ona je bila potpuno drugačija. Izazvala mi je osmeh na licu i jedna je od prvih koju sam izdvojio, bila mi je posebna odmah – ističe Kon.

Prema njegovim rečima, posle Konstraktinog nastupa interesovanje za njeno delo je prosto skočilo.

– „Hajp“ je skočio. Taj nastup je izuzetno inteligentan, a u isto vreme duhovit i zabavan. Pesma ima jedan fantastičan „hook“ koji smo smo posle prvog polufinala svi pevali, cela zgrada. Svi su išli okolo i pevali „biti zdrava“… Tako da mi je odmah posle prve večeri bilo jasno da je ona veliki favorit, i samo mi je žao što se nisam kladio – konstatuje Kon.

Njen nastup ujedno ostavlja utisak da, pored zabavne dimenzije, daje prostora i razmišljanju o egzistencijalnim temama, poput zdravstvenog osiguranja, položaja umetnika u društvu, uz performativno pranje ruku… Upitali smo kompozitora šta misli o tom nivou poruke koju pesma nosi.

– Mislim da to nije bilo naročito značajno za pobedu i plasman, već je to tek drugi lejer do koga tek treba da stignemo, publika pre svega. Lepo je ako ima tu poruku u sebi. Ako je to bila namera umetnice, onda je to divna stvar – ističe Kon.

Iako nije „fan“ Evrovizije Ljiljana Zdravković, muzička novinarka i pevačica benda The Bite, preslušala je celo finale i još nekoliko pesama iz polufinala. Ono što joj je bilo najgore za „svariti“ je, kako kaže, činjenica da 90 odsto prisutnih pokušava da nađe neki poseban „recept“ za to takmičenje.

– Malo lepota i seks, malo kafana, malo turcizmi i/ili tradicionalni srpski zvuk, malo „besmislena ljubavna tema“ uz „mističan“ nastup i poneko ko želi da šokira samo da bi šokirao… i tako je uvek, svake godine, i na samom Eurosongu. Konstrakta je jedna od retkih koja je otišla tamo kao ono što jeste, bez ijednog oprobanog recepta da se dodvori prosečnom srpskom konzumentu popularne muzike. To je njen fazon, to su njeni tekstovi, to je način na koji ona plasira svoje poruke – zapaža Zdravković.

Ona priznaje da je njena prva reakcija, pri prvom slušanju teksta Konstraktine pesme bila „au, šta je ovo, pobogu?!“

– Ništa meni tu nije bilo jasno. Ali onda sam pustila spot, jer ne volim da komentarišem nešto što nisam bar pokušala da shvatim. Jednom, drugi put, treći put… i bilo mi je jasno da je to najbolje što može na ovom takmičenju da pobedi i treba da pobedi. To i dalje nije način na koji bih se ja izrazila na slične teme, ali u tome je lepota umetnosti, da se svi izražavamo na način na koji osećamo da treba – ukazuje ona.

Zdravković dodaje da je iskreno bila ubeđena da će pobediti neko od „onih koji su dali sve od sebe da uspešno upotrebe svoje kvalitete, tako da udare u centar prosečnog domaćeg nemuzikalnog muzičkog kritičara na socijalnim mrežama“.

– Moram da priznam da sam na više nivoa presrećna što je pobedu odneo neko nad čijim delom moramo bar malo da se zamislimo – zaključuje muzičarka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari