OblakoderFoto: Oblakoder magazin

Oblakoder magazin pokrenuo je novi animirani video serijal pod imenom Antena.

„Svakog meseca, u okviru serijala, donosimo priče o različitim fenomenima koji se tiču popkulture, društva, istorije, geografije i drugih oblasti“, najavljuju iz magazina.

U nešto više od dva minuta, kroz animirane ilustracije, kolaže i fotografije saznajte kako se razvijao prvi jugoslovesnki računar, kako je nastao čuveni Kiosk K67, koji je jedan od najstarijih klubova u Beogradu, šta su borosane, ali otkrijte i mnoge druge zanimljive fenomene.

Prva epizoda, objavljena u decembru, posvećena je prvom jugoslovenkom kompjuteru namenjenom za kućnu upotrebu – Galaksiji. Kako je Galaksija prošle godine proslavila svoj 40. rođendan, u prvoj epizodi saznajemo kako je ovaj kompjuter nastao i koliko je promenio tok i razvoj istorije računarstva u Jugoslaviji.

U drugoj epizodi, Antena donosi priču o čuvenom Kiosku K67. Neobičnog oblika, crvene boje, čuveni kisok K67 predstavljao je svojevrsno obeležje bivše Jugoslavije, a njegov tvorac bio je slovenački industrijski dizajner i arhitekta Saša Mehtig.

Svakog meseca, Antena šalje signal! Nove epizode možete pratiti na YouTube kanalu Oblakoder magazina i društvenim mrežama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari