Koga nema bez njega se može, a članovi američkog benda Red Hot Čili Pepers tvrde da bez problema mogu da snime novi album iako ih je pre nekoliko meseci napustio gitarista Džon Frušante. Bubnjar Pepersa Čed Smit otkrio je da grupa još odranije u rezervi ima više od dvadeset pesama i da će snimanje novog albuma, sa novim gitaristom Džošom Klinghoferom zvanično početi u julu.

– Bilo nam je žao kada je Džon napustio bend, ali drago nam je što ide svojim kreativnim putem. Džoš je prirodno ušao u celu priču, a na novom albumu će pored gitare svirati i klavijature i pevaće u nekoliko pesama, što je dodatni plus za bend – naglasio je Smit.

Poslednji album „Stadium Arcadium“ Pepersi su objavili 2006. godine. Po završetku te turneje članovi benda okrenuli su se individualnim muzičkim projektima. Novo okupljanje usledilo je u leto prošle godine, ali uoči novogodišnjih praznika Frušante je najavio odlazak iz grupe, što je ubrzo i učinio. Svoj potez obrazložio je iscrpljenošću i prezasićenošću nastupanja sa Pepersima i željom da se u potpunosti posveti solo karijeri. To je inače drugo napuštanje „ljutih papričica“ od strane slavnog gitariste. On je u Pepersima pre 22 godine zamenio prvog gitaristu grupe, Hilela Slovaka, koji je preminuo od prekomernog konzumiranja droge. Prvo napuštanje benda odigralo se 1991, kada se i Frušante odao poroku narkomanije, a povratak u Peperse usledio je 1998. posle uspešne rehabilitacije.

Nema sumnje da će na kalifornijskom gitaristi Džošu Klinghoferu verovatno biti veći teret od onoga koji je Frušante osećao kada je zamenio Slovaka. O gubitku koji su Pepersi doživeli odlaskom Frušantea verovatno najbolje svedoči činjenica da je nedavno u anketi britanskog medijskog javnog servisa BBC proglašen za najboljeg gitaristu u poslednje tri decenije.

Instrumentali sa Omarom Rodrigezom

Džon Frušante (na fotografiji) objavio je zajedno sa Omarom Rodrigezom Lopezom album sa instrumentalima. Zanimljivost je da album nema fiksnu cenu i fanovi mogu prilikom preuzimanja sa interneta da ga plate koliko žele ili čak mogu da ne plate ništa. Dvojica muzičara tvrde da su ovaj projekat napravili „pre mnogo godina“, ali da su tek sad odlučili da ga objave. Album se zove jednostavno „Omar Rodriguez Lopez & John Frusciante“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari