Priče bojene Dolores zvukom: Live izvođenje albuma „Šta te radi“ 1Foto: Asja Mustajbašić

Koncert dua Dolores povodom promocije albuma „Šta te radi“ biće održan večeras (16. novembar) u klubu „Sprat“ s početkom od 20 časova.

Na live nastupu će muzičarke Ana Srećković (Endži) i Marija Vukčević (Mara) izvesti sve pesme sa izdanja, a povodom svirke kroz osmeh poručuju: „Svi ste pozvani!“

Dugo očekivani album konačno je ugledao svetlost dana 31. oktobra ove godine u izdanju lejbla „Više manje zauvijek“, a sadržan je od deset pesama. Na njemu su cure intenzivno radile poslednjih godinu i po dana, s tim da su neke pesme nastale mnogo ranije i živele u formi demoa, dok Dolores još nije ni postojala.

– Od kada smo objavile prvi singl, po kome smo i nazvale album, aktivno smo razmišljale u pravcu EP-ja ili albuma, ali s obzirom na tadašnje mogućnosti odlučile smo se da sačekamo i objavimo još neki singl, pre većeg izdanja. Tako su, nakon „Šta te radi“, izašli singlovi „Lutanje“, „Retko sećanje“, „I lepotica i zver“, i „Džejn“. Trudile smo se da svakom od njih damo posebnu priču, obojenu našim zvukom – kažu devojke za Danas.

Svaki singl ima i svoj vizuelni identitet, što možete pogledati na YT kanalu „Više manje zauvijek“.

Njihov najizazovniji i ujedno najdraži projekat je spot za pesmu „Džejn“. Nakon njegovog objavljvanja odlučile su da je vreme da stanu sa singlovima i da se fokusiraju na album. Fokusirale su se na detaljno preslušavanje demo snimaka koje su imale, i od nekih dvadesetak pesama, izabrale pet najdražih, koje su, zajedno sa prvih pet singlova, objedinile u album.

– Sam proces rada na albumu je za nas bio izazovan na više nivoa. Pored toga što je za obe ovo prvi, veći autorski projekat, takođe nam je prvi put da se upuštamo u produkcijske vode. Veliku podršku za to smo dobile od producenta naših pesama „Šta te radi“, „Lutanje“ i „Džejn“, i našeg prijatelja, Petra Wagnera (Fantoma). Njemu dugujemo veliku zahvalnost, jer nam je u produkcijskom smislu, bio neka vrsta mentora i iskrenog savetnika – zahvaljuje se duo Dolores.

Singlovi koji su prethodili izlasku albuma praćeni su pomnom pažnjom ljubitelja zvuka Dolores, te je o njima bilo dosta reči. Sada cure predstavljaju ostatak albuma – preostalih pet pesama, koje su u potpunosti rađene u njihovoj produkciji.

– Cilj nam je bio da svakoj od njih damo neki poseban život i naš lični pečat. „Znak“ recimo govori o upornosti, istrajnosti, očekivanjima i (ne)strpljenju, „Nije bitno (ako sklopim oči)“ o odbrambenim mehanizmima i samoubeđivanju, dok je „Milenijal“ neka vrsta osvrta na problem anksioznosti kod milenijalaca i reakcijama okoline – kažu devojke iz dua.

„Terapija“ je definitivno najeksperimentalnija pesma, koja se verovatno mnogima neće dopasti, dodaju devojke uz osmeh. Pesma je drugačija i zato što u njoj nema sinta, koji je jedan od najdominantnijih zvukova njihovih ostalih pesama.

Njena je suština to što su pesmom želele da podsete koliko je bitno stalno raditi na sebi i baviti se mentalnim zdravljem. „Robotskim“ horskim pevanjem u refrenu pravi se metafora na „glasove“ u glavi koji nam poručuju da je u redu da usporimo, ulažemo u sebe i potražimo pomoć kada nam je potrebna.

Stvar „Nema veze to sa tugom (NVTST)“ je njihov favorit što se tiče novih pesama. Pesma govori o bezizlaznom vrtlogu neobjašnjivih osećanja koja se rađaju upornim vraćanjem starim odnosima koji bi trebalo da budu završeni – kažu o pesmi Mara i Endži.

Podsetimo, sastav Dolores crpi iz nasleđa muzike osamdesetih, devedesetih, sinta, nju vejva, ali i savremenog alt zvuka. Svi ti žanrovi oblikovani su autentičnim stilom koga su devojke stvorile doneviši sceni svoj autorski pečat. Duo stvara pop numere melodično zavodljive na prvo slušanje, koje vas očekuje večeras, na njihovom nasupu u Spratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari