Igor Vincetić, jedan od naših najistaknutijih perkusionista, nakon muzičkog usavršavanja u Senegalu, Beninu, Nigeriji, Kubi i Francuskoj i nastupa sa najvećim zvezdama svetske „world music“ scene, kao što su Cheick Tidiane Seck, Fatoumata Diawara, Tony Allen, Archie Shepp, Keziah Jones, Femi Kuti i Cheikh Lo, objavljuje svoj prvi singl i spot za numeru „Thank You Femi“, koju je komponovao i posvetio svom najvećem uzoru i prijatelju Femi Kutiju, čuvenom nigerijskom afrobit muzičaru.

Osim toga što u pesmi svira razne egzotične instrumente – kalimba, balafon, tama (talking drum), konge, đembe, Igor Vincetić vrlo energično prenosi svoju muzičku strast na slušaoce, kroz jedinstven muzički izraz. Pesma „Thank You Femi“ svojim karakterističnim ritmom, emotivnom melodijom, fantastičnim zvucima balafona i kalimbe, a u isto vreme vrelim i izraženim govorom perkusija, predstavlja veliko osveženje na našoj muzičkoj sceni, posebno imajući u vidu činjenicu da je Vincetić samostalno napisao, komponovao, aranžirao, otpevao i odsvirao većinu instrumenata za tu numeru.

Igor Vincetić 2001. godine dobija priliku da učestvuje na međunarodnom muzičkom seminaru „Rhythms Of Cultures“ u Nemačkoj. Tada se prvi put susreće sa perkusionistima zapadne Afrike grupom „Saf Sap“ iz Senegala, i otkriva svoju strast prema udaračkim instrumentima – perkusijama. Tragajući za majstorima afričkih perkusija, 2005. godine odlazi u Pariz, gde upoznaje visoko uvaženog perkusionistu iz Senegala, iz čuvene muzičke familije griota, Kemo Soundioulou Cissokoa, i počinje sa intenzivnim časovima. Posle dve godine učenja sa Cissokom, pridružuje se njegovoj grupi „Doman-Doman“ koju je činilo šest perkusionista i nekoliko plesačica. Na predlog Cissokoa, u januaru 2007. godine prvi put odlazi u Senegal, gde u autentičnom okruženju muzičke familije Cissoko, usavršava svoje veštine sviranja đembea i toking drama. U narednih nekoliko godina u više navrata boravio je u Senegalu, Beninu i Nigeriji gde je učio i svirao sa majstorima perkusija Zapadne Afrike. Na nedavno održanom 27. Begradskom džez festivalu nastupio je kao gost na koncertu poznatog senegalskog muzičara Cheikh Loa. Igor Vincetić do sada je sarađivao i nastupao i sa brojnim domaćim muzičarima i bendovima od kojih su neki od njih: Papa Nik i Institut, Salsa y Punto, Lena Kovačević, Slađana Milošević, Gudački kvartet Intermeco, Naked, Hornsman Coyote, Vasil Hadžimanov, Irie FM. Sa bendom Irie FM snimio je 2008. godine album „Skills Of The Youths“, koji su iste godine promovisali koncertima u džez klubu „Blue Frog“ u Mumbaju, Indiji. Sa istim bendom svirao je na mnogim koncertima i festivalima u Srbiji i Evropi od kojih se izdvajaju: Exit, Supernatural, Reggae Serbia Festival, Trenchtown Festival, Rototom Sunsplash Festival u Barseloni i Pragu, Uprising Reggae Festival u Bratislavi.

Nastupao sa najvećim zvezdama „world music“ scene

Oktobra 2010. godine na poziv Femi Kutija, Igor Vincetić nastupa sa „Femi Kuti & The Positive Force“ tokom festivala „Felabration“ u legendarnom klubu „The Shrine“ u Lagosu, pred više hiljada ljudi. Osim u Africi, i u Evropi je nastupao sa nekim od najvećih zvezda svetske „world music“ scene kao što su Cheick Tidiane Seck, Fatoumata Diawara, Tony Allen, Archie Shepp, Keziah Jones i Femi Kuti. Ove godine nastavlja da prati svoju muzičku strast, i tokom dva meseca provedena na Kubi, svira sa poznatim folklornim plesnim ansamblom iz Havane – Ban-Rarra, čiji je umetnički direktor renomirani kubanski koreograf Isaias Rojas Ramirez. Nakon toga, u julu 2011. godine na Exit festivalu usledio je veoma zapažen nastup sa Femi Kutijem i njegovim bendom „The Positive Force“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari