U ime svih momenata kojima nas alternativna pop kultura u svojim najrazličitijim vidovima, već decenijama, usmerava, formira, obrazuje, povezuje, uveseljava i sve zajedno krajnje neprofitabilno zamajava i oduševljava, nulto izdanje Paralela, beogradskog festivala subkulture donosi: koncerte, filmove, te strip radionicu i izložbu. Festival se održava od 19. do 21. oktobra u Gan klubu (Miloša Pocerca 10).


Danas je na programu najpre od 19.30 film „Četiri mangupa“ („Breaking away“), topla i duhovita priča, srpsko-američkog scenariste oskarovca, Stiva Tešića, o odrastanju četiri najbolja prijatelja i subkulturi mladih, 70-ih godina, u malom američkom gradu. Od 22.30 sledi koncert beogradskog benda Irie FM, koji nosi neformalnu titulu najusviranijeg domaćeg rege sastava i zvaničnu titulu najboljeg evropskog rege benda za 2012. godinu (European Reggae Contest, Udine). U subotu od 19.30 biće prikazan dokumentarni film „Punk’s not dead“, verodostojan muzički dokument i istovremeno korisna sociološka studija iz 2007. godine, o punk sceni nekad i sad, sa puno zanimljivih sagovornika i autentičnih arhivskih snimaka. U 22.30 sviraju Popečitelji, (sada) kragujevačka trojka, prepoznatljiva po specifičnom underground zvuku i odličnim rok instrumentalima obogaćenim najrazličitijim muzičkim uticajima.

U nedelju, poslednjeg dana festivala, od 12 do 18.30 odvijaće se strip radionica Strip i ploče – nacrtaj omot za ploču omiljenog benda/albuma. Radovi će biti izloženi u klubu Gan, a autori najboljih crteža osvajaju nagrade. Radionicu vode: Vlada Vesović i Bora Grbić. U 19.30 sledi film „Cry-Baby“, kultno ostvarenje Džona Votersa iz 1990. godine, sa Džoni Depom u glavnoj ulozi, a u 22 sata na binu izlazi Veliki prezir, jedan od najboljih alternativnih bendova aktuelne srpske rok scene, u posebnom festivalskom izdanju. Ulaz na filmski i program posvećen stripu je slobodan, a karte za koncerte mogu se kupiti, u pretprodaji u kafeu Šikarica (Skadarska 22), kao i na dan koncerta u Gan klubu. Ulaznice za koncerte 19. i 20. oktobra koštaju 400 dinara u pretprodaji, 500 na dan koncerta, dok ulaznice za 21. oktobar koštaju 500 dinara u pretprodaji, odnosno 700 na dan koncerta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari