Zbog greške organizatora traži se rešenje za isplatu bendova sa Beer festa 2021. 1Foto: Promo/Beer fest

– Zanimanje muzičara je jedno od najugroženijih ili možda najugroženije u doba pandemije, koja traje dve i nešto godine. To što novac nije na vreme isplaćen ne može da bude greška sponzora, zna se ko je organizator – kaže za Danas Dragan Novičić, promoter muzičkih događaja i predstavnik bendova koji su 2021. nastupili na Beer festu a kojima do danas nije isplaćen celokupni honorar za nastupe.

Sa druge strane, od direktora Beer festa Danas je dobio informaciju da će se danas potražiti rešenje sa bendovima.

Iako je prošlo dosta vremena, brojni bendovi koji su nastupali prošle godine na festivalu juče su izašli u javnost sa objavom da Beer fest oduguje honorare muzičarima.

– Već nekoliko godina unazad je praksa većih festivala da se honorari isplaćuju naknadno. Meni je objašnjeno, kao predstavniku bendova, da sponzori potpisuju ugovore na trideset, šezdeset pa čak i devedeset dana, što je vid olakšice da nas isplate. I to je i bila praksa poslednjih par godina, međutim, ove godine, nekih dva meseca nakon Beer festa, dobili smo jedan deo novca, recimo, nešto manje od pola iznosa i od tada je prestalo bilo šta da se dešava – kaže Novičić.

Upitan čija je greška to što novac nije na vreme isplaćen, sponzora ili festivala, on ukazuje da to ne može da bude greška sponzora, jer se zna ko je organizator.

– Poslednjih nekoliko meseci nismo imali nikakve informacije. Očekivalo se da će se nešto desiti. Da se desilo, ne bi bilo nikakovog razloga da se javnost obavesti – objašnjava Novičić zašto se toliko dugo čekalo na akciju, i dodaje da je bendovima do sada ispaćeno otprilike između 50 i 60 odsto od celokupne cifre.

Ako se ne nađe rešenje, on najavljuje da će verovatno biti prinuđeni na tužbu.

Da podsetimo, samo neki od bendova koji su nastupali prošle godine na Beer Festu su: Bijelo Dugme, Galija, Tap 011 i Prljavi inspektor Blaža i Kljunovi, Kerber, Marčelo, Repetitor, Moreuz, Orthodox Celts i Atheist Rep, Goblini, Dejan Petrović i Big bend, Ritam nereda, E-play, Obojeni program i S.A.R.S. Električni orgazam, Sunshine, Nikola Vranjković, Divlje Jagode, Del Arno Bend, Yu Grupa i Neverne Bebe, Van Gogh, Artan Lili, Kiki Lesandrić i Piloti i Kanda Kodža i Nebojša..

Većina njih je juče podelila objavu na svojim FB profilima. „Mi, većina bendova koji su 2021. godine nastupili na Beer festu, obaveštavamo javnost da najveći muzički festival u zemlji ni do danas nije muzičarima isplatio honorare u celosti i prave se mrtvi, ne obaveštavajući nas gde je zapelo, kako je smelo da zapne i kada ćemo biti isplaćeni“…

Nakon toga usledila je podrška mnogobrojnih fanova, ali i muzičara koji te godine nisu svirali na beogradskom festivalu piva a koji su objavu podelili u znak solidarnosti sa kolegama.

Među njima je i Julius Velker koji je radio kao tonac bendovima na festivalu.

– Kao muzičar, tehničar i tonac solidaran sam sa svim kolegama i prijateljima koji čekaju svoje pošteno zarađene plate, honorare i dnevnice. U mom slučaju, bendovi koji su me angažovali su me platili iz svog ličnog budžeta, tako da nisam oštećen od strane Beer festa, ali svi oni svakako jesu – ističe Velker za Danas.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari