Šekspir - inspiracija već 400 godina 1Jelena Gavrić, Nikita Milivojević, Sonja Marić

Više od 80 učesnika iz osam zemalja biće prisutno na Šekspir festivalu koji počinje večeras u 20 sati, jedinom predstavom na sceni Srpskog narodnog pozorišta – Tit Andronik u izvođenju Zagrebačkog kazališta mladih.

Naredne tri predstave u glavnom programu biće igrane u izuzetnom ambijentu Vile Stanković u Čortanovcima što i inače čini draž ovog jedinstvenog pozorišnog festivala. Reč je o novoj, jedinstvenoj prilici da domaća pozorišna publika pogleda najaktuelnije predstave savremene svetske produkcije posvećene Šekspiru.

Osnivanje Šekspir festivala u Srbiji inicirao je reditelj Nikita Milivojević nakon premijere svoje predstave Henri VI u čuvenom Glob teatru u Londonu, maja 2012. Pored želje da publici otkrije Šekspira na nov način, Milivojević je bio vođen idejom da se Vila Stanković u Čortanovcima, izuzetan prostor zatvoren za javnost u Srbiji, učini atraktivnim kulturno-turističkim mestom, kao i velikom željom da se u Čortanovcima izvede svih 37 komada Vilijama Šekspira.

„Ono što je najlepše jeste što Šekspir i danas može biti povod i inspiracija raznim generacijama. Mladi momci koji nam dolaze iz Čikaga repuju Šekspira. NJihov izraz, izraz te hip-hop generacije, meni je vrlo stran, ali mi je beskrajno zabavno da to gledam. Ne bih to znao sam da uradim niti bi mi palo na pamet da i tako može. To pripada novom svetu, novoj kulturi. Drugi klinci iz Grčke, igraće San letnje noći sa lap-topovima, umreženi tokom predstave. I to je uzbudljivo. Svaka generacija pronalazi nešto specifično svoje u Šekspiru i oni to donose kao svoje viđenje sveta. Eto, već 400 godina je Šekspir živ pisac i inspiracija novim generacijama“, najavljuje Milivojević peto izdanje Šekspir festivala.

Po njegovim rečima, publiku očekuju zaista iznenađujuće forme, koje najpoznatija Šekspirova dela smeštaju u današnje, moderno doba. Program će večeras biti otvoren predstavom Tit Andronik Igora Vuka Torbice, koju su kritičari proglasili jednim od najznačajnijih dela prošle pozorišne sezone, a koju svih prethodnih godina nismo imali prilike da gledamo na festivalu.

TIT ANDRONIK – Zagrebačko kazalište mladih prestižno je pozorište u regionu, Igor Vuk Torbica je svakako jedan od najzanimljivijih reditelja mlađe generacije, a Tit Andronik najkontraverzniji Šekspirov komad, i jedan od najkontraverznijih pozorišnih dela uopšte… tako da sve to zajedno zvuči obećavajuće za otvaranje festivala. Kako je predstava tehnički komplikovana, odlučili smo da je izvedemo u SNP i da se tako večeras otvori festival.

MOLIM, NASTAVITE… – U predstavi Please, Continue / Molim, nastavite, suđenje Hamletu za ubistvo Polonija vodiće pravi advokati, forenzičari i sudije. Konačnu presudu o njegovoj krivici ili nevinosti doneće publika koja je, u stvari, porota. To je nešto što nikad nije viđeno na ovim prostorima. Ako je Bitef sinonim za nešto neobično i avangardno, ovo je stvarno bitefovsko-šekspirovska predstava. Praktično, u predstavi učestvuju iz realnog života sudije, tužitelji, advokati, forenzičari, psihijatri… ljudi koji predstavljaju svoju struku. Sudnica je scena događanja ove predstave, a publika je porota. Ova predstava se igra širom sveta, na svim mogućim festivalima i princip je da igraju domaći glumci, a i stručnjaci se angažuju iz te zemlje gde se igra predstava. Dakle, domaća Ofelija, Hamlet i Gertruda, kao i stručnjaci koje sam pomenuo. Tema predstave je samo ubistvo Polonija i suđenje Hamletu. Gertruda će biti Svetlana Bojković, a Ofeliju i Hamleta glume mladi glumci, studenti moje klase na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Jelena Đulvezan i Aleksandar Milković, bračni par što po prvi put imamo, kao i činjenica da nam je Ofelija trudna. Reditelj mi je rekao da su igrali predstavu više od 150 puta po celom svetu i nisu još imali slučaj da su glumci u realnom životu bračni par i da je glumica koja igra Ofeliju u drugom stanju. Reditelju je to zanimljivo, a meni, opet, taj sudski proces. Praktično se u svakoj zemlji u kojoj se predstava igra uključuje i pravni sistem te države. Naravno, pravni sistem je veoma različit u raznim zemljama, a ta šarolikost je veoma vidljiva upravo na ovom slučaju. Dakle, naš sud će optuživati i braniti Hamleta, a publika će odlučivati o krivici ili nevinosti. Zanimljiv proces. Inače, predstava može da traje dva ili tri sata jer nikad ne znate koliko dugo će trajati proces, kako se akteri snalaze u procesu jer, naravno, sve je uživo. To je neponovljiv pozorišni doživljaj. Postavlja se pitanje šta je istina, da li se njome može manipulisati. Vrlo je originalna ideja.

DVA VITEZA IZ VERONE – U Q-gents glavni akteri, prerušeni u žene, u savršenom ritmu repuju priču o Dva viteza iz Verone. Ovaj mjuzikl potpisuju braća Q-Brothers, redovni izvođači na njujorškom Brodveju, dva neverovatna momka koji već 20 godina repuju Šekspira. Sve to je jedan civilizacijski pomak koji čovek do samo pre desetak godina nije mogao da očekuje. NJih dvojica će održati i jednu radionicu za naše tinejdžere ovde. Oni su zaista zvezde jer učestvuju po raznim Šekspir festivalima i publika ih baš voli. Lično sam ih prvi put gledao kada su izvodili Otela i to je bilo baš zanimljivo.

MLETAČKI TRGOVAC – Predstava iz Nemačke Mletački trgovac puna je muzičkih numera uživo, i gorka i duhovita, i neobičnog koncepta. Reditelj te predstave je rekao nešto indikativno kao razlog da se sve to uradi: „Samo zbog činjenice da se u Mletačkom trgovcu pojavljuje figura okarakterisana kao Jevrejin, suočava nas sa našom ličnom istorijom“. Bilo mi je zanimljivo da je u Nemačkoj to jedan od razloga da se radi predstava i pretpostavljam da predstava ima i neki politički kontekst.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari