Sekvence iz kultne "Audicije" koja je proslavila preminulog glumca Sašu Petrovića? (VIDEO) 1Foto: Printscreen

“Došao po pos’ o”“, ponovio je to nekoliko puta Memo Geljo u kultnoj sarajevskoj predstavi “Audicija”, koga je maestralno odigrao bosanskohercegovački glumac Aleksandar Saša Petrović koji je preminuo u petak u 61. godini.

Od Petrovića se opraštaju i publika i kolege ne verujući da nekoga ko ih je toliko uveseljavao više nema. Mucajući, nespretini Memo Geljo, izazivao je kikot publike još pri samom ulasku na scenu svojim skrušenim telesnim stavom, nespretnim pokretima, a onda i permanentnim spominanjem Šefike koja ga je uputila na audiciju za pos’o i koja je valjda izgovor za sav debakl koji mu se dešava na sceni – počev od toga da od škole ima samo “čitanku” a da kao veštine za profesiju glumca ističe radno iskustvo “zavrtanja pipa”.

Naravno, cela ova izvedba ne bi vredela bez kolorita specifičnog sarajevskog humora a Aleksandar Saša Petrović bio je rođeni Sarajlija, koji je kao i svaki dobar glumac uzore za svoje likove otkrivao u svakodnevnom životu.

Za Memu Gelju kako je jednom rekao inspiraciju je našao u domaru koji je živeo u njegovoj zgradi.

Aleksandar Saša Petrović rođen je 2. januara 1962. godine u Sarajevu.

Glumio je u 15  filmova i dve serije. U poslednje vreme povukao se iz javnosti zbog bolesti.

Zbog zdravstvenih problema morao je napustiti predstavu Sjećaš li se Doli Bel 2019. godine i od tada ga nije bilo u javnosti.

Nakon što se povukao iz predstave, Petrović je rekao: „Nema potrebe za ovakvim razgovorima. Čujete kako se osećam. Loše, ali biće bolje“

Glumu je diplomirao tek 2006. godine, a fakultet je upisao 1983.

„Zbog Audicije i drugih poslova nisam imao vremena da diplomiram. U međuvremenu je počeo rat, a tad mi je bilo bezveze dobivati diplomu na lepe oči jer tad je diplomu mogao dobiti ko je hteo“, rekao je svojevremeno Saša, podseća Index.hr.

Publika ga pamti po ulozi u kultnoj predstavi Audicija, u seriji Vratiće se rode, filmu Ničija zemlja, a glumio je i u seriji Lud, zbunjen, normalan, gde je tumačio lik Stjepana.

S Lepom Brenom glumio je u filmu Hajde da se volimo.

Prvu glavnu filmsku ulogu ostvario je u filmu Srđana Vuletića Teško je biti fin, za koju je dobio nagradu Srce Sarajeva za najboljeg glumca na Sarajevo Film Festivalu 2007. godine.

Petrović je tada izjavio da ne zna dolazi li njegovo vreme jer „danas nas ima, a sutra ne“.

Odlazak Aleksandra Saše Petrovića rastužio je ceo region. Od njega se kako prenosi Avaz na svom Fejsbuk profile oprostio i glumac Emir Hadžihafizbegović koji je napisao:

– Otišao je moj brat Saša Petrović. Vijest me zatekla na snimanju filma u Hrvatskoj. Ne mogu ni procesuirati ni racionalno se odrediti prema toj informaciji koju mi je prije 15 minuta putem SMS-a poslao Pjer Žalica. Ne znam ni zašto objavljujem ovaj post. Valjda je to odbrambeni mehanizam od nevjerice i suza koje mi nekontrolisano teku. Bilo je to ono prijateljstvo, i više od toga, koje se ne komentira. Bila je to obostrana ljubav i emocija čiji sadržaj ne možeš nikada i nikome prenijeti, a da taj neko to razumije. To razumijemo samo mi i ostaje samo među nama iz „Audicije“. Volim te, brate. Falit ćeš, ali jako. Adio, kompanjo – napisao je Hadžihafizbegović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari