Silvester Stalone, RokiFoto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Iako je već duže vreme jedna od najvećih holivudskih zvezda, Silvester Stalone nije oduvek bio toliko cenjen u filmskoj industriji, a ni popularan. Pre nego što je započeo svoj put ka samom vrhu Holivuda s filmom „Roki“, on je igrao male uloge u nezapaženim filmovima i bez uspeha pokušavao da se nametne kao glumac, ali i kao filmski scenarista.

Naravno, izlazak filma „Roki“ 1976. je sve promenio, ali bila je teška borba da se on uopšte snimi.

Inspirisan legendarnim boks mečom između Muhameda Alija i Čaka Vepnera, održanog 1975. godine, Stalone je napisao scenario za „Rokija“ za svega tri i po dana. Henri Vinkler, u to vreme popularni američki glumac iz sitkoma, ponudio se da progura ideju za film različitim televizijskim stanicama, međutim, Stalone nije bio spreman da dozvoli drugim ljudima da naprave izmene u scenariju i po njemu snime jeftin TV film.

Studio pokazao intersovanje za „Rokija“

Na kraju, studio United Artists bio je ozbiljno zainteresovan za scenario „Rokija“, ali samo pod uslovom da Stalone ne bude deo produkcije filma, niti da igra u njemu. Naime, ljudi iz studija su već razmišljali o glumcima koji bi mogli da tumače naslovnu ulogu, a njihovom užem izboru našli su se Džejms Kan i Robert Redford. Međutim, i Stalone i njegovi agenti su znali da film ima potencijal da postane veliki hit i bili su spremni da istraju u svojoj nameri da prihvate ponudu studija samo pod uslovom da Staloneu bude dozvoljeno da igra glavnog junaka.

Godinama kasnije, Stalone je otkrio da je studio zapravo bio spreman da mu plati ozbiljnu sumu novca kako bi ga se ratosiljali.

Stalone ostao veran sebi i pored dobre finansijske ponude

„Iznos se popeo do 265.000 dolara… Da se držim podalje. Ali ono što nisu računali je kada čovek nikad nije imao tu sumu novca, onda on nema osećaj šta može da uradi s njom, niti oseća da nešto gubi ako je odbije. Drugim rečima, ako se niste vozili u Rols Rojsu, ne pada vam teško da i dalje vozite svog Folksvagena“, objasnio je Stalone zašto nije prihvatio za njega u to vreme veoma veliku svotu novca.

„Osim toga, znao sam da čak i ako prodam scenario za 500.000 dolara, da bih nakon što bih spiskao taj novac osećao ogorčenost što sam se prodao. Moja jedina želja je da probam da uradim film kako ja želim, pa makar i on na kraju bio promašaj. Hteo sam da vidim da li mogu da igram glavnu ulogu u nekom filmu“, dodao je slavni glumac.

Epilog

Gledajući unazad, očigledno je da je Stalone doneo ispravnu odluku jer je nakon izlaska „Rokija“ postao velika zvezda. Ne samo da je film prepoznat kao jedna od najvećih sportskih drama ikada snimljenih i čak nagrađen Oskarom, već je iznedrio i gomilu nastavaka i spinofova koji su punili bioskope decenijama nakon izlaska prvenca od kog je sve počelo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari