Širom planete obeležava se 29. april - Svetski dan igre 1Foto: Željko Jovanović

Širom planete danas će se 39. put obeležiti Svetski dan igre.

Drugi put u uslovima pandemije virusa korona koja je zatvorila većinu pozorišta i umetničkih scena, na šta u svojoj poruci povodom ovogodišnjeg Svetskog dana igre ukazuje i nemački baletski umetnik Fridman Fogel, prvak Štutgartskog baleta.

O opstanku umetnosti, pozorišnih scena, predstava, igre u svetu poljuljanom novom kovid „normalnošću“ u ime Udruženja baletskih umetnika Srbije govori i Sanja Ninković, balerina Narodnog pozorišta u Beogradu.

Svetski dan igre Udruženje profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije obeležiće danas dodelom dodelom Nagrade Terpsihora na sceni „Raša Plaović“ NP. Laureat 10. Terpsihore je solistkinja Baleta NP Olga Olćan, dok je Specijalnu pohvalu dobila Jovana Grujić, apsolventkinja Instituta za umetničku igru.

U poruci povodom Svetskog dana igre Fridman Fogel, kome je ove godine pripala čast da se obrati svojoj velikoj umetničkoj porodici, ističe da se „nikada u novijoj istoriji igračka umetnička zajednica nije bila pred takvim zajedničkim izazovom“, zbog čega je „potrebno da ostane motivisana i da pronađeo svoj razlog za postojanje“.

„Sve počinje sa pokretom. Instinkt koji svi posedujemo, a igra je istančani skup pokreta koji komuniciraju. Koliko god je besprekorna tehnika važna i impresivna, uvek je na kraju suština isključivo u onome što igrač izražava unutar pokreta. Kao umetnici igre, neprekidno smo u pokretu, težeći da stvorimo nezaboravne trenutke. Bez obzira na žanr, to je ono što svaki igrač nastoji da postigne. Kada odjednom više ne možemo da nastupamo, kada su pozorišta zatvorena i festivali otkazani, naši svetovi prestaju da postoje. Nema fizičkog kontakta. Nema publike… Ali, upravo kada nam je oduzeto nešto dragoceno, svesni smo koliko je važno to što radimo i koliko igra znači za društvo u celini. Igrači su često slavni zbog svojih fizičkih sposobnosti, a zapravo je samo mentalna snaga važna. Verujem da jedinstvena kombinacija fizičke i psihološke okretnosti, ona koja će nam pomoći da prevaziđemo sebe, da nastavimo da igramo i da inspirišemo druge“, poručio je Fogel, prenosi u ime Svetskog saveta za igru u Evropi Aja Jung, potpredsednica ove organizacije.

Solistkinja Baleta NP Sanja Ninković pozvala je kolege da uprkos problemima i neizvesnosti „nastave da služe uzvišenoj igri, da iznova otkrivaju njenu suštinu i da vole je kroz svoj talenat, rad, disciplinu, kreativnost, potrebu i neodustajanje“.

„U godini za nama, otuđeni, zbunjeni i uplašeni našli smo neke nove načine da ostanemo povezani. Onda kada strahovi i izbegavanje bolesti zaokupljaju naš um, ne smemo zaboraviti na osvajanje slobode našeg duha. Igra je najiskreniji način pronalaženja slobode, a sloboda znači i pravo na grešku. Danas oslušnite u sebi kako vas igra doziva i započnite ples otvorenog uma i srca. Dopustite igri da vas vodi, i od nje ćete naučiti više od mnogo čega što vas okružuje. Ona će vas istovremeno uzbuditi i doneti spokoj i bićete joj zahvalni. Mi igrači, koji se svakoga dana iznova prepuštamo igri, sa istom strašću i potrebom, uprkos svim preprekama, znamo koliko je ona sveprožimajuća i isceljujuća. U ovim izmenjenim životnim okolnostima, svako prisustvo na sceni dobilo je novi smisao i potvrdu važnosti onoga što radimo. Igra je uvek spasonosna. Sada je vreme da mi spasimo nju, i igrače, u ovom, za sve nas teškom trenutku, kada su mnoge scene u svetu zatvorene“, naglašava Sanja Ninković.

Ona je kao laureat Nagrade „Ohrabrenje“ Festivala koreografskih minijatura u dve sezone postavila dva celovečernja baleta, a 2020. bila je prvi dobitnik Nagrade „Veruj u sebe“ Beogradskog festivala igre.

Svetski savet umetničke igre, kao deo Međunarodnog pozorišnog instituta pri Unesku, 1982. ustanovio je 29. april za Svetski dan igre. Reč je o datumu rođenja čuvenog francuskog umetnika Žana Žorža Novera (1727-1810), začetnika moderne igre. Nover je bio umetnički hrabra i kreativna ličnost, čije su ideje značajno uticale na unapređenje umetnosti igre u celini. Zalagao za poštovanje individualnosti igrača i ekspresiju u igri, borio se protiv stereotipa i staromodne koreografije – insistirao na povezanosti kostima, dekora i svetla sa koreografijom i sadržajem na sceni, dok je razvoju scenske šminke doprineo borbom za ukidanje maske.

Buntovnost

„Igra podrazumeva kontakt i podelu sa drugim. Možda je to danas čini buntovnom. Onda je to samo jedna njena vrednost više, jer igra je nepogrešiva. Možemo da igramo i sami, u našem srcu, a ako je veza sa sobom danas najveći čin buntovništva, onda bar znamo za šta se borimo“, poručuje Sanja Ninković.

Regionalna svečanost

Nagrada Terpsihora dodeljuje se isključivo domaćim umetnicima ili institucijama kulture u oblasti umetničke igre. Kako je najavljeno, današnjem svečanom uručenju nagrade u NP prisustvovaće uprava nacionalnog teatra i članovi žirija, kojim je za ovogodišnju nagradu i specijalnu pohvalu Terpsihora predsedavao Miloš Cile Mitić, šef Umetničkog sektora Ansambla narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ iz Gračanice. Očekuje se da će se putem video-linka dodeli Terpsihore priključe i predstavnici umetničkih kuća i strukovnih udruženja iz Slovenije, Bugarske, Makednije, BiH, Hrvatske, Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari