"Slučajevi" večeras prvi put pred publikom 1

Opera i teatar Madlenianum svoju slavljeničku 20. sezonu završiće sa dve premijere i dva koncerta.

U gledalištu na Velikoj sceni ove umetničke kuće večeras će svoje prvo izvođenje imati plesno-dramska predstava „Slučajevi“ nastala po motivima antipriča Danila Harmsa, a u režiji i dramatizaciji Tadije Miletića. Premijera predstave“Prisutnost“ najavljena je za 30. jun, a koncerti Muzičkog studija Madlenianuma i AKUD „Branko Krsmanović“ za 27. jun i 1. jul. Time će, kako je istaknuto na konferenciji za novinare, Madlenianum jubilarnu sezonu obeležiti sa ukupno osam dramskih, operskih i baletskih premijera, među kojima su i prve dve koprodukcije sa Narodnim pozorištem u Beogradu – Mocartova opera „Don Đovani“ i balet „Hazarski rečnik“. Ne računajući koncerte i gostujuće programe, Madlenianum je, prema podacima ove kuće, imao više od 23.000 posetilaca.

„Slučajevi“ i „Prisutnost“ su projekti za mlade. Prema rečima Tadije Miletića, „Slučajevi“ su kao eksperimentalni teatar iskorak i za Harmsa prirodnog političkog u sociološko-društveni teatar, koji postavlja pitanje zbog čega smo podeljeni u svakom smislu.

– Predstava je podeljena na dve strane – levu i desnu. Sa jedne strane je plesna predstava, a sa druge dramska. Da bi se u potpunosti shvatile obe, treba pratiti radnju sa obe strane, kako bi se na kraju uvidelo da ove dve predstave zapravo žive samo kao jedna celina i da je svako drugačije sagledavanje pogrešno. Predstava kombinuje niz pozorišnih motiva – glumačku igru duodrame u kojoj se nalazi okosnica radnje i koreodramski ples koji prenosi dopunu, razjašnjenje i unapređenje dramskog teksta, ali istovremeno i unosi, kao ravnopravnu, i sopstvenu tematiku. Tu je i muzičko-operski aspekt koji celokupnu sliku dopunjava i unapređuje. Tome smo dodali i elemente pozorišta senki kao i dodatnih modernih audio-vizuelnih scenskih rešenja, koja finalno sve aspekte objedinjuje u jednu veliku sliku, scenu i priču, čije celokupno idejno rešenje proizilazi iz života i dela Danila Harmsa – objašnjava Tadija Miletić.

Pored njega, u autorskom timu su scenograf Miraš Vuksanović, kostimograf Tijana Sićević, kompozitor Jug Marković, dizajner svetla Srđan Jovanović, dok je za scenski pokret zadužena Tamara Antonijević Spasić. U predstavi igraju: Stojan Đorđević, Amar Mešić, Marija Kosić, Novak Radulović i Nebojša Rako.

Predstava „Prisutnost“ biće plod višemesečnog rada muzičkog dramskog studija Madlenianuma koji vode Tadija Miletić i Ana Radivojević Zdravković. Nastala je na osnovu ranijih eksperimenata u ovoj kući povodom Evropskih operskih dana i rezultata poslednjeg konkursa za mlade stvaraoce u žanru romantične komedije. Pobednički projekat „Dolče vita“ dramskog pisca Jelene Paligorić Sinkević premijeru na sceni Madlenianuma imaće 19. novembra, a ostalim učesnicima konkursa, pre svega mladim glumcima i operskim pevačima, ponuđena je saradnja kroz umetničke radionice sa idejom da je krunišu predstavom. Reč je o ansamblu od 18 glumaca i 10 pevača, kojima su u radionicama stručna predavanja držale afirmisane starije kolege.

„Prisutnost“ je, kako objašnjavaju u Madlenianumu, nastala na neuobičajen način – učesnici su sami birali likove iz istorije, književnosti ili života koje tumače na sceni. Priča je nastajala kroz improvizaciju, u kontaktima tih likova da bi je na kraju dramski i operski uobličili Marijana Aracki i Tadija Miletić, koji je zajedno sa Anom Radivojević Zdravković odgovoran i za režiju. U operskom delu predstave muziku su komponovali sami pevači, uz pomoć kompozitora Marka Marića i korepetitora Dragane Anđelić Bunjac.

– Kao glavne teme tokom ovakvog rada i pristupa predstavi, u kojoj su mladi umetnici pokazali sve svoje talente – glumu, pevanje, ples, režiju, same od sebe nametnule su se teme: odlazak iz Srbije, romantična ljubav, porodica i traženje identiteta. Naslov „Prisutnost“ govori da su ti mladi ljudi tu, prisutni, ali da javnost još ne zna koje su njihove sposobnosti – kaže Ana Radivojević Zdravković, napominjući da je publika ta koja će odlučiti da li će ova predstava ostati na repertoaru Madlenianuma, koji u sledećoj sezoni planira premijernu obnovu hitova kakvi su bili opera „Pajaci“ u režiji Jurija Aleksandrova, dramu „Ana Karenjina“ po tekstu Armin Patras, a u režiji Juga Radivojevića i mjuzikla „Rebeka“ koju je režirao Nebojša Bradić.

Koloristički Balkan

– Koncert AKUD „Branko Krsmanović“ imaće isti program – „Igre i pesme Balkana – Koloristički Balkan“ koji je izveo ove godine u Kini, gde je zajedno sa Madlenianumom gostovao na poziv Festivala Umetnički susreti u Pekingu. Na koncertu 1. jula nastupiće svi njihovi ansambli, od Dečjeg folklornog ansambla do hora Obilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari