"Smrt čoveka na Balkanu" nakon filma i na sceni 1Scena iz predstave "Smrt čoveka na Balkanu"

Novu sezonu ansambl Narodnog pozorišta Kikinda otvorio je prošle nedelje, a sutra uveče je na programu prva premijera – „Smrt čoveka na Balkanu“ po tekstu i u režiji Miroslava Momčilovića.

Pre pet godina Momčilović je snimio istoimeni film, a do sada je ovaj tekst postavljen u pozorištima u Brazilu i Češkoj, tako da je izvođenje na kikindskoj maloj sceni prvo u našoj zemlji.

– Predstava će biti malo drugačija od filma, jer je i finalna verzija filma drugačija od onog što sam napisao. No, jako se trudim, i ansambl mi veoma pomaže, da čvorne stvari ostanu iste, a sve ostalo je prilagođeno ovom ansamblu, uključujući i kostime i scenu. „Smrt čoveka na Balkanu“ je moj najnajgrađivaniji film. Voleo bih da ova predstava ima dug život, da je publika prihvati kao i film i da i ona bude nagrađivana – rekao je Momčilović na konferenciji za medije u kikindskom pozorištu.

On je pohvalio kikindske glumce i naglasio da mu je rad na predstavi bio zanimljiv i veseo.

– Ansambl je veoma dobar i privlačno mi je to što možemo da imamo više proba nego što bi to bilo moguće u bilo kom pozorištu u Beogradu. Rad ovde deluje mi kao raj, jer je ovo primicanje suštini pozorišta, a to smo malo zaboravili. Ovde svi dolaze na vreme, imaju vremena za ono što rade, pa mi ovo deluje kao umetnički sanatorijum – objasnio je reditelj.

U predstavi, kao ni na filmu, nema muzike, a scenografiju i kostime potpisuje Irena Marjanov, a igraju Branislav Knežević, Marina Vodeničar, Gordana Rauški, Nikola Joksimović, Miljan Davidović, Mina Stojković, Jožef Pocik, Tanja Markov, Slavoljub Matić, Miljana Kravić, Marija Ostojić, Branislav Čubrilo i jedini gostujući glumac – Mihailo Laptošević iz Beograda.

Premijera je sutra uveče od 20 sati, a prve reprize su u subotu od 19 i 21 sat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari