Predstava „Buđenje proljeća“ Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM), po tekstu Franka Vedekinda i u režiji Olivera Frljića, proglašena je najboljom na 15. jugoslovenskom pozorišnom festivalu, koji je završen preksinoć u Užicu.


 U obrazloženju stručnog žirija navedeno je da se ta predstava, koja oštro kritikuje licemerstvo Katoličke crkve, „istakla snažnim spojem društvene angažovanosti i u svim segmentima ujednačenog i punokrvnog pozorišnog čina“. – Oliver Frljić precizno gradi vezivno tkivo s današnjom situacijom u Hrvatskoj, a rezultat je predstava koja ne samo da sadrži snažnu društvenu poruku već se i uzdiže do emotivno nabijenog, te pozorišno suvereno izvedenog esencijalnog sukoba između mučitelja i žrtava, društvene uslovljenosti i nevinosti, smrti i života“.

Nagrada za najbolju režiju pripala je Ani Vukotić za komad „Don Žuan“ (CNP Podgorica), za najbolju žensku ulogu nagrađena je Nina Violić, glumica u komadu „Buđenje proljeća“, a za najboljeg glumca proglašen je Dragan Mićanović za ulogu Don Žuana. Za scenografiju u „Metamorfozama“ (JDP) nagrađen je NUMEN, a za kostime u „Don Žuanu“ Leo Kulaš. Nagradu za epizodu dobila je Tamara Vučković za ulogu u „Metamorfozama“, dok je Nemanja Jovanović, za ulogu Ivana Bezdomnog u komadu „Majstor i Margarita“ Narodnog pozorišta Užice, proglašen za najboljeg mladog glumca. Specijalna nagrada dodeljena je Borisu Liješeviću i Branku Dimitrijeviću za istraživački rad u predstavi „Čekaonica“ Ateljea 212. Žiri je jednoglasno odlučio o nagradama za mušku ulogu i scenografiju, a ostale većinom glasova. Žiri novinara i publika nisu delili mišljenje glavnog žirija, pa su komad „Metamorfoze“ proglasili najboljim. Tu predstavu je publika ocenila sa 4.83, što je najviša ocena od svih sedam takmičarskih predstava, koje je odabrao selektor Bojan Munjin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari