Srpska premijera “live documentary” performansa Mile Turajlić na 69. Sterijinom pozorju u okviru novog programa “Filmski krugovi” 1Foto Poppy Pictures

Posle brojnih izvođenja u svetu, srpska premijera „live documentary“ performansa Mile Turajlić biće održana u sredu, 29. maja u Arena Cineplexu u Novom Sadu, u okviru novog programa “Filmski krugovi” Sterijinog pozorja koji će prikazati šest dokumentarnih filmova sa prostora bivše Jugoslavije.

Performans Mile Turajlić nakon svetske premijere u Londonu u aprilu 2023. godine,  nastavio je svoj put ka publici. Posle izvođenja u Parizu, Amsterdamu, Berlinu i SAD, odnedavno je pozvan od strane nacionalnog pozorišta Theatre Nationale de Bretagne u Francuskoj i na turneju širom Francuske u njihovoj produkciji.

 

Poziv za učešće u “Filmskim krugovima” Sterijinog pozorja od strane Aleksandra Reljića, selektora programa predstavlja prvu priliku da se ovo delo izvede pred domaćom publikom.

“Kroz tako neočekivani, a tako neizbežni ‘live documentary’ performans, Mila Turajlić uvlači publiku u proces suočavanja sa arhivskim materijalima koji su izbačeni iz aktuelnih političkih narativa. Polazna tačka su filmske trake pohranjene u depou Filmskih novosti u Beogradu“, navodi se u najavi projekta naše najnagrađivanije dokumentaristkinje čiji su filmovi osvajali svetske nagrade.

„Snimci napravljeni 50-tih godina 20. veka širom dekolonijalizovanog sveta, vode nas na palubu „Galeba“, čuvenog broda predsednika Tita, do dalekih obala oslobođene Indonezije i Indije, u redove afričkih pokreta za nezavisnost, i do prvog Samita nesvrstanih u Beogradu. Koncipiran kao VJ-set koji prepliće arhivske fragmente sa usmenim svedočenjima i privatnom dokumentacijom, performans otvara rampu i podiže nas u scenski prostor za intimno promišljanje neispunjenih političkih projekata. Popnimo se“, ističe se o projektu Mile Mila Turajlić.

Non-Aligned Newsreels powered x Filmske Novosti“ je višegodišnji umetničko-istraživački projekat koji istražuje jugoslovensku filmsku solidarnost sa nesvrstanim svetom, sa ciljem da kroz različite multimedijske oblike (dokumentarne filmove, video radove, saradničke radionice, performanse i publikacije) reaktivira arhivske snimke pohranjene u depou Filmskih novosti koji su nastali kao gest tehničke pomoći anti-kolonijalnoj borbi tokom 50-tih i 60-tih godina.

Produkcijski tim projekta: autor i izvodjač: Mila Turajlić, umetnički direktor: Barbara Matijević, kreativni producent i ko-kreator radionica: Maja Medić, producent filmskog projekta: Carine Chichkowsky u saradnji sa Filmskim novostima – direktor Vladimir Tomčić, šef arhive Jovana Kesić, uz podršku Sharjah Art Foundation, Institute for Ideas and Imagination, Columbia University, Oktobarski Salon – Kulturni Centar Beograda

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari