Srpske poštanske marke Holivudu u čast 1

Pošta Srbije objavila je 4. jula prigodnu poštansku marku u čast stogodišnjice postavljanja natpisa Holivud u Los Anđelesu, jednog od najčuvenijih simbola globalne pop kulture 20. veka i do danas univerzalne metafore za čitavu industriju, supkulturu i životni stil.

Na prigodnoj poštanskoj marki u čast velike filmske umetnice Ajde Lupino nalazi se režiserska stolica sa natpisom ”Mother of all of us”, kako je sebe nazivala jedna od prvih žena u Holivudu koja se bavila pisanjem scenarija, produkcijom i režijom filmova.

Rediteljka Lupino, čije ostvarenje je i „Autostoper”, jedini film noir iz klasičnog perioda žanra koji je režirala žena, i njena nezavisna producentska kuća ”Filmakers Inc.”, bili su orijentisani na niskobudžetne filmove sa osetljivom društvenom tematikom, te režiserska stolica Ajde Lupino na randu bloka predstavlja simboličnu podršku ženama u Holivudu koje su decenijama bile obespravljene u filmskoj industriji.

Marke iz izdanja „Srbija: SAD – 100 godina Holivuda” rad su akademskog grafičara Jakše Vlahovića, kreatora maraka Pošte Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari