Stevan FilipovićFoto: Mateja Stanisavljevic/ATAImages

 

Reditelj Stevan Filipović na svom Instagram profilu reagovao je na saopštenje Fakulteta dramskih umetnosti, koje je nazvao skandaloznim, zato što se, kako je naveo u ovom tekstu, u istu ravan stavljaju pretnje smrću deci jednom od profesora FDU Petru Benčini i tabloidni naslov o novcu koji je dobila fondacija sa kojom sarađuje takođe profesorka ove visoke škole Biljana Srbljanović.

U protestnoj noti koju je Stevan Filipović, prema sopstvenim rečima, uputio mejlom FDU i koju je objavio na svom Instagram profilu ispod saopštenja fakulteta, stoji:

„Ove pretnje smrću deci jednom od profesora (Benčina), u jeku režimske kampanje okupacije Skupštine gde se govore nezamislive stvari o celoj našoj profesiji (ja dobijam na stotine poruka sa pretnjama, uvredama i pričama o proterivanju iz Srbije), vi zloupotrebljavate da u isti tekst i u istu ravan stavite tabloidni naslov o novcu koji je dobila faondacija sa kojom sarađuje koleginica Srbljanović? Pa, sram vas bilo! Očekujem brisanje ovoga i izvinjenje na relitivizaciji i banalizaciji situacije“, poručio je Stevan Filipović FDU.

U saopštenju koje je fakultet objavio, zbog pretnji u kojima se pominju deca glumačkog para Petra Benčine i Tamare Dragičević, navodi se da ova visokoškolska ustanova „pruža bezrezervnu podršku svom kolegi i njegovoj porodici koja je prethodnih dana izložena napadima i pretnjama“.

„U vremenu punom izazova, u kome su različiti oblici nasilja sveprisutni, neprocenjivo je važno da sačuvamo solidarnost i slobodu govora. Fakultet dramskih umetnosti takođe osuđuje, u javnosti, ali i u parlamentu iznete optužbe i uvredljive izjave usmerene na zajednicu glumica i glumaca koji svojim glasom utiču na razumevanje aktuelnog trenutka u kome su empatija i uvažavanje najbitnije, ali nažalost sve ređe prisutne vrednosti. U medijskom prostoru u kojem se istinitost i etičnost smatraju nedovoljno relevantnim kategorijama odlučno se protivimo neistinitom izveštavanju i targetiranju kojem je izložena koleginica Biljana Srbljanović“, saopštio je FDU, poentirajući na kraju da apeluje na nadležne organe da „postupaju“, kao i na sve aktere na medijskoj i političkoj sceni da izuzmu „iz svojih arena“ glumce i druge dramske radnike.

„Zbog svega navedenog, Fakultet dramskih umetnosti apeluje na nadležne organe da hitno postupe u slučaju napada na porodicu kolege Petra Benčine, ali i na sve aktere na medijskoj i političkoj sceni da iz svojih arena izuzmu naše kolege koji svojim angažmanom ulažu napore u izgradnju boljeg društva, bez nasilja“, poručio je FDU u saopštenju.

Na molbu Danasa da pojasni svoju reakciju na saopštenje FDU, Stevan Filipović kaže da je, između ostalog, problem i u tome što ne zna ko je konsultovan da ono bude na taj način oblikovano.

– Ko je zapravo doneo odluku da se to saopštenje tako formuliše? Jer stavljanje u istu ravan pretnji koje dobija profesor Benčina kome su režimski botovi pretili ubistvom dece i to da znaju gde se nalaze njegova i deca njegove supruge, a u jeku režimske kampanje koja zloupotrebljava skupštinsku govornicu, gde najviši funkcioneri vlasti targetiraju glumce i pričaju im kako treba da odu iz države, gde ja dobijam pretnje – „Idi“, „Ne trebaš nam“, „Odlazi“, do „P****u “, i pretnje smrću, koje su već postale redovna pojava, FDU je to, zapravo, izjednačio sa tekstom koji je objavio tabloid Nova o sumi koju je dobila fondacija s kojom sarađuje Biljana Srbljanović – kaže Stevan, dodajući da je suština pomenutog teksta istinita.

-Nije okej da se kaže da je Biljana Srbljanović dobila to, jer je to dobila fondacija Hartefakt, ali da postoje direktne veze između nje i pomenute fondacije, i da, zapravo, suština teksta je istinita. Ta forma nije korektna ali ne možemo nikako da poredimo, ni u jednom univerzumu, nešto što napiše nezavisna novina i nešto što se govori sa skupštinske govornice i nešto što je deo kampanje pošto su to sad desetine, možda i stotine izjava protiv cele naše profesije koju sprovode najviši državni funkcioneri. Dakle, ljudi koji imaju moć i vlast u ovoj državi. Mislim da je to suštinski problem u vezi sa saopštenjem FDU –  zaključuje Stevan Filipović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari