Stevan Filipović: Srbiji fali snage da se priča o zločinima koje je počinio premijerkin režim 1Foto: Fonet /Vlada Srbije/ Slobodan Miljević printscreen youtube Oluja

– Samo još fali snage da se priča o zločinima koje je počinio režim premijerke, koji parazitira na ranama i bolu drugih, gurajući novce u staljinističke propagandne uratke kojima je cilj da nas drže kolektivno zarobljene u devedesetim godinama i da nastavljaju narativ žrtve, i biće sve super, rekao je za Danas Stevan Filipović, reditelj, komentarišući izjavu premijerke Ane Brnabić da Srbija danas ima snage/hrabrosti da priča o zločinima počinjenim nad našim narodom, a povodom premijere filma Oluja?

Robert Kozma, Ne davimo Beograd, kaže da sve što radi ova vlast jeste da iskorišćava zločine, stradanja i velike ljudske tragedije za sticanje poena i za pravljenje novih polarizacija u našem društvu i regionu.

– Poslednja decenija prošlog veka bila je vreme divljanja najprizemnijih nacionalističkih ideja i pobuda gotovo svih naroda koji su činili našu bivšu veliku državu. Te nacionalističke ideje bile su pogubne za sve, bez obzira da li su negde nacionalisti „pobedili“ u sopstvenoj zamisli ili „izgubili“. Nije nam potrebno vođenje takve politike novim sredstvima. A to radi sadašnja vlast. Umesto toga, potrebno je voditi politiku koja bi gradila mostove pomirenja sa komšijama u našem društvu i regionu. To bi bila politika izgradnje i učvršćivanja zdravog i razumnog odnosa prema događajima iz devedesetih godina prošlog veka, naglasio je Kozma.

Prema mišljenju Dimitrija Vojnova, dramaturga i filmskog kritičara, mi smo donedavno bili veoma blazirani kao kultura koja je maltene tokom rata uspela da proizvede „Lepa sela lepo gore“.

– To je ne samo jedan od najboljih ratnih filmova svih vremena već jedan vanvremenski i večno aktuelan prikaz tog konkretnog rata dok su se Hrvati i Bošnjaci davili u mulju dnevne propagande. Nažalost, sad se trend ako ne obrnuo a ono proširio na nas i mi smo im se četvrt veka kasnije priključili u snimanju državnih projekata o nepravdama i tragedijama. Nekada smo se mi iz jedne nadmoćne estetske pozicije podsmevali njihovim projektima tog tipa, sad se svi zajedno smejemo jedni drugima i time se region uravnotežio, Srbija je prestala da se umetnički izdvaja. Možda filmovi koji treba da podsete na podele na kraju sasvim slučajno dovedu do pomirenja, kaže Vojnov.

Kako objašnjava Nedim Sejdinović, novinar, premijerkina izjava je tužna, jer za tako nešto ne treba snaga već se samo treba prepustiti lošoj političkoj i nacionalističkoj inerciji koja vodi u beznađe.

– Autoviktimizacija je ovde kontinuitet i uzrok društvene propasti, a moral, politička snaga, ljudskost i civilizovanost podrazumevaju da se pre svega počisti svoje dvorište, da se govori o zločinima koji su počinjeni u tvoje ime, pogotovo ako su oni bili tako evidentni i stravični kao oni devedesetih. To je jedini put ka katarzi i ozdravljenju, zaključuje Sejdinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari